detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
21.02.2024 16:42
Керівниці підрозділу російської «Юнармії» в окупованих районах Луганщини повідомили про підозру через її колабораційну діяльність
Керівниці підрозділу російської «Юнармії» в окупованих районах Луганщини повідомили про підозру через її колабораційну діяльність
Восени 2022-го жінка обійняла керівну посаду у структурі всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного руху.

Луганська обласна прокуратура поінформувала, що керівниці підрозділу російської «Юнармії» в окупованій частині Луганщини повідомили про підозру. Їй інкримінують колабораційну діяльність, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 6 ст. 111-1, ч. 1 ст. 438 КК України).

Як встановили правоохоронці, у листопаді 2022 року фігурантка обійняла посаду «начальниці штабу регіонального відділення всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного суспільного руху “Юнармія”» на окупованих територіях Луганської області.

Рух «Юнармія» створили за ініціативи Міноборони РФ з метою мілітаризації, мобілізації та військової підготовки молоді в Росії. З 2019-го формування почало діяти на Луганщині.

У прокуратурі уточнили, що підозрювана забезпечує реалізацію російської політики щодо залучення дітей та підлітків до «Юнармії», де їх навчають основ тактичної і стройової підготовки, користування зброєю тощо. У подальшому вихованці «Юнармії», за задумом російської влади, мають долучатися до Збройних сил РФ.

Зокрема, фігурантка задіяна в організації «урочистої посвяти» до лав «Юнармії» учнів освітніх закладів на тимчасово окупованих територіях. Жінка також бере участь у пропагандистських медіакампаніях на підтримку країни-агресорки.

Дії підозрюваної порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином, наголошують у Луганській обласній прокуратурі. Там нагадують, що міжнародне гуманітарне право забороняє пропаганду служби в армії серед цивільного населення, а особливо коли вона спрямована на дітей.

Наразі вирішують питання щодо оголошення підозрюваної в розшук.

Нагадаємо, як раніше писав «Детектор медіа», у 2024 році російський уряд запланував виділити на «патріотичне виховання» дітей та підлітків 45,85 млрд рублів (майже 460 млн доларів США). 20,5 млрд з них мають дістатися нещодавно створеній організації «Движение первых», яке диктатор Путін пропонував перейменувати у «піонерію».

Про те, як влада Росії не просто популяризує мілітаризм серед дітей, а виховує готовність до війни та смерті в будь-якому віці, «Детектор медіа» розповідав у статті «“Діти-герої”», або Як російська пропаганда змалку вчить помирати “за Родіну”».

Читайте також: 

Фото: сайт Луганської обласної прокуратури

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY