detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
14.02.2024 14:37
Публіцист Роман Кабачій, який образливо висловився про загиблу в Харкові сім'ю, звільнився з Музею історії
Публіцист Роман Кабачій, який образливо висловився про загиблу в Харкові сім'ю, звільнився з Музею історії
Кабачій дорікнув харків'янці, яка внаслідок російської атаки живцем згоріла у своєму будинку разом із трьома дітьми, у тому, що вона не вивезла малечу в безпечне місце, і назвав родину «згорілими комками». Згодом він пояснив, що щодня замислюється над питанням, чому люди не покидають загрожених територій і наражають себе на небезпеку.

Публіцист та історик Роман Кабачій, який неприйнятно висловився щодо загиблих у Харкові внаслідок російської атаки в ніч проти 10 лютого, написав заяву про звільнення з Національного музею історії України у Другій світовій війні. Про це повідомила пресслужба музею на фейсбук-сторінці.

«Старший науковий співробітник Роман Кабачій здійснив непростий крок, необхідний в умовах, що склалися. Він написав заяву на звільнення за власним бажанням. Національний музей історії України у Другій світовій війні припиняє з ним трудові відносини», — йдеться у повідомленні.

Раніше Кабачій на своїй фейсбук-сторінці звинуватив харків'янку Ольгу Путятіну, яка живцем згоріла у своєму будинку разом із трьома дітьми, в тому, що вона не вивезла їх у безпечне місце.

За даними ЗМІ, Ольга Путятіна працювала прокуроркою Вовчанського відділу Чугуївської окружної прокуратури. Загиблим дітям родини Путятіних було 4 та 7 років, найменшому — пів року.

«Це той момент, коли родина не виїздить, тому що ти там держслужбовець (чи на держзарплаті)», — написав Кабачій.

На обурення в коментарях та заклики до співчуття він написав: «Співчуття кому? П'ятьом згорілим комкам?».

Згодом публіцист видалив дописи й перепросив за них. Кабачій уточнив, що його допис «стосувався того, що є люди, що вимушені жити у загрожених територіях, є діти, які живуть у загрожених територіях», і пояснив, що «як людина, що читає щодня про жертви на Херсонщині, де я виріс, від щоденних обстрілів, щодня задаюсь питанням, чому ці люди там перебувають».

Він також написав, що допис був його особистою позицією, не пов'язаною з роботою в музеї. 12 лютого Національний музей історії України у Другій світовій війні засудив висловлювання свого співробітника, назвавши їх «неприпустимо некоректними».

Роман Кабачій є істориком та публіцистом, дослідником історичної топоніміки українського Півдня, веде свій блог на «Українській правді», «УП.Життя», «Історичній правді», LB.ua.

Головне фото: пожежа внаслідок обстрілу в Харкові / ДСНС; скриншоти: Тамара Горіха Зерня / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY