detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
13.02.2024 13:26
Сенат США проголосував за виділення $60 млрд на допомогу Україні
Сенат США проголосував за виділення $60 млрд на допомогу Україні
Тепер законопроєкт має схвалити нижня палата американського парламенту — Палата представників.

Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на 95 млрд доларів, 60 млрд з яких — для Києва. Про це стало відомо з трансляції голосування.

За проєкт закону, що об’єднує в собі кошти на допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та на гуманітарну допомогу, проголосували 70 сенаторів. Це на 20 голосів більше, ніж потрібно для ухвалення законопроєкту, і є рекордом для цього законопроєкту, зауважив народний депутат України Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі. З тих, хто проголосував за, 22 сенатори — республіканці.  Проти документа висловилися 29 американських парламентарів, серед них три представники Демократичної партії, решта — Республіканської.

«Дуже добре, що майже половина республіканців приєдналась до голосування. Це сильний аргумент далі», — каже Железняк.

Далі законопроєкт має затвердити Палата представників. Її спікер Майк Джонсон уже попередив, що може не винести на розгляд підготовлений сенатом законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без заходів, спрямованих на зміцнення безпеки південного кордону, пише The Hill. У разі схвалення Конгресом документ передадуть на підпис президенту Джо Байдену.

Як повідомляв «Детектор медіа», 8 лютого 2024 року Сенат США ухвалив процедурне рішення для подальшого розгляду законопроєкту про виділення додаткової допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без угоди про міграційну реформу і безпеку кордону. За розгляд проголосували 67 сенаторів. Це дозволило відкрити дебати щодо законопроєкту. 

Зазначимо, що цей законопроєкт передбачає виділення 95,3 млрд доларів допомоги для ключових союзників США. З них 61 млрд доларів — для України, 14 млрд доларів — для Ізраїлю, 4,83 млрд доларів — для партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, зокрема Тайваню.

Напередодні в Сенаті США забракло голосів для процедурного голосування за законопроєкт. Пакет на 118 млрд доларів передбачав також надання Україні 60 млрд доларів і містив імміграційну реформу, якої вимагали республіканці.

Президент Джо Байден, який підтримав компромісний двопартійний законопроєкт із заходами щодо кордону, звинуватив Дональда Трампа в падінні підтримки республіканцями законопроєкту.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY