detector.media
Христина Коціра
11.02.2024 15:48
Коли емоції сильніші за розум. Поради щодо перевірки інформації у соцмережах
Коли емоції сильніші за розум. Поради щодо перевірки інформації у соцмережах
Якщо ви бачите картинку з умовним віршем Шевченка, перед тим, як постити, відкрийте Кобзар і пошукайте, чи є такий.

Те саме стосується всяких цитат. Елементарна перевірка. Якщо бачите фото розбомбленого міста, яке підписано «жах в Маріуполі», теж перевірте, чи це не фото з Сирії, наприклад, якщо не вмієте перевіряти, то просто не перепощуйте. Те саме з картинками котиків з-під завалів і дітей війни, намальованих ШІ.

Якщо бачите скріни з росканалів, або якісь «умозаключения» незрозуміло кого, зробіть над собою зусилля і проведіть аналіз. Погугліть, чи мають ці «умозаключенія» якийсь ґрунт — не в соцмережах, не в Вікіпедії, а трохи глибше почитайте. Зробіть над собою зусилля.

Якщо бачите фото чоловіка в формі з крикливим написом — перепост, потрапив у полон, може, хтось впізнає, або щось типу того, не перепощуйте. Те саме з фото дітей, яких сотні, батьки яких загинули, а вони опинилися на Закарпатті.

Якщо якусь річ хтось пише як факт, дізнайтеся, хто цей «хтось» і чи дійсно це є фактом. Чи це не вигадка, чи хтось не намагається маніпулювати, чи це не з серії «одна баба сказала іншій», щоб розігнати хвилю.

Якщо хочете написати свій експертний висновок, згадайте, яка у вас освіта, професія, в чому ви розбираєтесь, чи є у вас достатньо знань і компетенції в цій галузі, і якщо умовно ви не кардіохірург, то не пишіть на тему «як правильно робити операцію на серці». Список не остаточний. Можна продовжувати.

Христина Коціра, головна редакторка hromadske

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням.

Ілюстрація: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY