detector.media
07.02.2024 17:11
Яку інформацію заборонено поширювати згідно з наказом №73
Яку інформацію заборонено поширювати згідно з наказом №73

Оновлений наказ головнокомандувача №73 від 03.03.2022 (далі – Наказ) розширив перелік інформації, яку заборонено поширювати військовослужбовцям під час спілкування з медіа, згідно з додатком 2 до цього Наказу.

Остання редакція переліку забороненої для поширення інформації затверджена 3 лютого 2024 року та відрізняється від попередньої (від 27 лютого 2023 року) цілою низкою змін, зумовлених характером ведення воєнної кампанії у 2023 році та досвідом Генштабу ЗС України щодо наслідків поширення інформації у сфері ведення бойових дій.

Яку інформацію заборонено медіа поширювати

Військовослужбовцям під час спілкування з медіа заборонено поширювати, а медіа заборонено розголошувати інформацію, якщо вона стала відомою представнику медіа під час роботи в районах ведення бойових дій, з такими відомостями або вмістом:

Умовне найменування військової частини складається зі словосполучення “військова частина” та чотиризначного цифрового номера, наприклад “військова частина 3024”.

Дійсне найменування військової частини складається із загальновійськового номера, штатного найменування, наданих почесних найменувань, а також назви державних нагород, якими нагороджена така частина, наприклад “45 Римнікський орденів Кутузова, Богдана Хмельницького і Червоної Зірки полк Національної гвардії України”.

Роз’яснення ІМІ: персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Чіткого їхнього переліку законодавством не встановлено, але до таких даних можуть зараховувати повне ім’я, позивний, паспортні та контактні дані військовослужбовця. 

Роз’яснення ІМІ. Бойовий склад – сукупність бойових військових формувань: підрозділів, частин, з'єднань, об'єднань, а також військових формувань оперативного, технічного, тилового забезпечення, сил та засобів системи управління військами, які призначені в складі угруповань військ для безпосереднього ведення бойових дій.

Що вилучили з переліку забороненої для поширення інформації

Водночас із переліку вилучено інформацію, яка містить:

Які нормативно-правові акти дозволяють військовим обмежувати медіа в доступі до інформації

Нагадаємо, що військовослужбовці можуть обмежувати медіа в доступі до інформації, керуючись такими нормативно-правовими актами:

У питанні інформування громадськості щодо терористичних актів військовослужбовці також діють у межах вимог статті 17 Закону України “Про боротьбу з тероризмом”, яка містить перелік забороненої до поширення інформації.

Перші три акти призначені для організації та проведення роботи з інформацією з обмеженим доступом безпосередньо військовослужбовцями ЗСУ. Водночас останній акт надає медіа практичне уявлення про інформацію, розголошення якої може завдати шкоди Збройним силам України. 

Висновки щодо внесених змін до Наказу №73

Загалом оновлений Перелік свідчить про значний обсяг роботи, проведений Генштабом та Міністерством оборони в контексті аналізу інформаційного поля довкола військових операцій, роботи Збройних сил України та інших складових сил оборони, а також наслідків впливу певної інформації на перебіг проведення бойових дій. Водночас лише час покаже, чи зможе новий Наказ допомогти зробити це поле як дійсно об'єктивним і чесним щодо насамперед самих військовослужбовців, так і складним для впливу противника.

Першу частину про внесені 3 лютого 2024 року зміни до Наказу №73 можна прочитати в матеріалі ІМІ “Зміни до наказу №73: лібералізація зон, безпека журналістів, новий перелік нерозголошення”.

Фото на головній: журналіст Мар'ян Кушнір веде знімання на полі бою. Фото – Максим Левін

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY