detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
02.02.2024 22:02
На аукціоні продали єдину прижиттєву збірку Василя Симоненка з його автографом (ФОТО)
На аукціоні продали єдину прижиттєву збірку  Василя Симоненка з його автографом (ФОТО)
Всередині раритетного видання також лишилося фото Василя Симоненка.

Видання єдиної прижиттєвої збірки поезій шістдесятника Василя Симоненка з його автографом продали на аукціоні за 30 301 гривню. Про це повідомляє «Суспільне. Культура», посилаючись на інформацію сайту для колекціонерів Violity.

Користувач сайту з ніком Rockfell виставив на продаж збірку поезій «Тиша і грім» з автографом Василя Симоненка. Торги завершилися 1 лютого, остаточна ціна становить трохи більше 30 тисяч гривень. 

 

Фото: скриншот із сайту Violity. 

На форзаці поет залишив напис: «Катю! Ave, юна самогубко, morituri te salutant». 

Автор оголошення зазначає, що кількість книжок, підписаних Симоненком, невідома, але в історії аукціонів не було жодної.

 

Єдина прижиттєва збірка Василя Симоненка. Фото: Violity. 

Всередині раритетного видання також лишилося фото Василя Симоненка з підписом. У коментарях до лоту висловили припущення, що підпис належить Віктору Шпаку — автору низки статей-спогадів про поета.   

  

Фото: Violity. 

Василь Симоненко — український поет і журналіст, діяч українського руху опору, шістдесятник. Лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка (1995, посмертно). 

«Тиша і грім» — єдина збірка поезій письменника, яка побачила світ за його життя. 

Після його смерті також видали збірки «Земне тяжіння» (1964) та книга «Лебеді материнства» (1981). 

Також він є автором численних статей, театральних і літературних рецензій, трьох казок для дітей та дорослих: «Цар Плаксій i Лоскотон», «Подорож в країну Навпаки» та «Казка про Дурила». 

Влітку 1962 року Симоненка жорстоко побили працівники міліції залізничної станції. Відтоді в нього почало погіршуватися здоров'я. У вересні 1963-го поета госпіталізували. Лікарі діагностували рак нирок, а побої міліціонерів прискорили розвиток хвороби.  

Василь Симоненко помер у 28 років. 

Фото: Violity

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY