detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
31.01.2024 17:48
ІМІ: Українські онлайн-медіа маніпулюють темою інвалідності та вдаються до некоректної лексики під час її висвітлення
ІМІ: Українські онлайн-медіа маніпулюють темою інвалідності та вдаються до некоректної лексики під час її висвітлення
Про це йдеться в дослідженні Інституту масової інформації «Інвалідність та інклюзивність по-українськи. Як провалити тест на толерантність».

Нагнітання та маніпуляції на темі інвалідності, а також некоректна лексика в публікаціях щодо людей з інвалідністю — такими є найчастіші порушення професійних стандартів у журналістських матеріалах українських онлайн-медіа, коли вони висвітлюють цю тему. Про це йдеться в дослідженні Інституту масової інформації «Інвалідність та інклюзивність по-українськи. Як провалити тест на толерантність».

У своєму матеріалі ІМІ нагадує, що в 2018 році Президент Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким із законодавства вилучався термін «інвалід», замість нього впровадили поняття «особа з інвалідністю». Попри це, деякі українські інтернет-видання продовжують послуговуватися некоректною лексикою щодо людей з інвалідністю. Так, експерти ІМІ виявили, що термін «інвалід» фігурував у публікаціях таких медіа, як УНІАН, «Високий замок», «Радіо Трек», «Апостроф», «Економічні новини», ТСН, «Чернівецький промінь».

У своєму матеріалі ІМІ також дає поради журналістам, як уникати подібних порушень професійних стандартів.

«Експерти ІМІ закликають редакції постійно підвищувати обізнаність у толерантній журналістиці та не брати до заголовків лексеми на кшталт “інвалід”, “каліка”, недієздатний, “людина з нюансами” тощо, навіть, якщо це пряма мова героїв. Окрім некоректної термінології, такі формулювання можуть  ображати людей з чутливих груп. В журналістських текстах варто вживати нейтральну термінологію без експресивності, емоційності, тобто дотримуватися стандартів. Не завадить також час від часу проходити курси з розвитку чутливості щодо складних тем, розширювати запас коректної термінології за допомогою гуглу або порад колег. Також можна підписатися на ресурси правозахисних організацій та слідкувати за ними», — порадили в Інституті масової інформації.

Читайте також: 

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», в Україні склали словник коректної термінології для спілкування з людьми з інвалідністю.

У Львові для незрячих та людей з вадами зору надрукували 640 примірників нових книжок шрифтом Брайля, записали три аудіокниги та адаптували три фільми на історичну тематику. 

В Україні запрацювала онлайн-платформа з працевлаштування «Працюй!» для людей з інвалідністю. Соціальний проєкт запустив благодійний фонд «Асоціація інклюзивної країни», реагуючи на динаміку інвалідизації людей у країні.

Фото: сайт «Інформатор»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY