detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
29.01.2024 10:35
У Росії заочно заарештували кількох журналістів–соратників Навального за «фейки» про армію РФ
У Росії заочно заарештували кількох журналістів–соратників Навального за «фейки» про армію РФ
Ідеться про журналістку-розслідувачку, керівницю ютуб-каналу «Популярная политика» та голову «Фонду боротьби з корупцією» Марію Пєвчих, ведучих цього каналу Дмитра Нізовцева та Кіру Ярмиш і голову соціологічної служби Фонду Анну Бірюкову.

У Росії заочно заарештували кількох соратників ув’язненого опозиціонера Олексія Навального. Йдеться про журналістку-розслідувачку, керівницю ютуб-каналу «Популярная политика» та голову «Фонду боротьби з корупцією» Марію Пєвчих, ведучих цього каналу Дмитра Нізовцева та Кіру Ярмиш і голову соціологічної служби Фонду Анну Бірюкову. Відповідне рішення ухвалив Басманний суд Москви, повідомляє «Медиазона».

Пєвчих, Нізовцеву та Ярмиш інкримінують поширення «фейків» про російську армію. Пєвчих звинувачують також в організації екстремістської спільноти та вандалізмі, а Бірюкову — у «виправданні тероризму».

Про те, що проти соратників Олексія Навального порушили кримінальні справи про «фейки» та виправдання тероризму, стало відомо у серпні 2022 року. Приводом для кримінального переслідування стали висловлювання, зроблені в ефірі «Популярної політики».

Як пише «Медиазона», що точно стало приводом для переслідування Пєвчих за статтею про вандалізм, невідомо. За цією ж статтею у грудні справу порушили на Навального, а також судять двох його прихильників — їх звинувачують також у діяльності та участі в екстремістській організації.

У грудні 2023-го Пєвчих та Нізовцева оголосили в розшук — тоді ж, за даними «Медиазоны», до бази російського МВС додали Бірюкову. Ярмиш у розшуку перебуває з березня 2022 року у зв'язку з іншою кримінальною справою — про підбурювання до порушення санітарних обмежень, запроваджених через пандемію коронавірусу.

Марія Пєвчих — російська журналістка-розслідувачка, керівниця «Фонду боротьби з корупцією» та його відділу розслідувань, керівниця та ведуча ютуб-каналу «Популярная политика». У травні 2023 року російське міністерство юстиції внесло Пєвчих до реєстру «іноземних агентів».

«Популярная политика» — російськомовний новинний та політичний ютуб-канал, запущений співробітниками «Фонду боротьби з корупцією» Олексія Навального в лютому 2022 року, який здійснює мовлення з Вільнюса.

Фото: Марія Пєвчих / The Moscow Times

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY