detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
10.01.2024 20:50
У Луцьку журналісти написали новину на основі жартівливого допису про те, що Шевченко нібито намалював замок Любарта
У Луцьку журналісти написали новину на основі жартівливого допису про те, що Шевченко нібито намалював замок Любарта
Краєзнавець Олександр Котис навмисно вказав у своєму фейсбук-дописі іншого автора картини, щоби побачити, хто помітить помилку. Окрім цього, в публікації вказаний 1862 рік створення, однак лише двоє користувачів соцмереж у коментарях звернули увагу на те, що сам Тарас Шевченко помер ще у 1861 році.

Луцькі журналісти зробили новину з жартівливого фейсбук-допису місцевого краєзнавця Олександра Котиса про те, що Тарас Шевченко нібито намалював замок Любарта в Луцьку. Про це повідомив Інститут масової інформації.

«Замок Любарта в Луцьку і церква святого Петра. Невідомий малюнок Тараса Шевченка, 1862», — написав краєзнавець у дописі.

Згодом він уточнив у коментарях під публікацією, що насправді це малюнок Наполеона Орди, на якому зображено замок у Черську на півдні Варшави. Оригінальна картина нині зберігається в Національному музеї в Кракові.

Скриншот: Мая Голуб

Як розповів Олександр Котис у коментарі ІМІ, він навмисно вказав іншого автора картини, щоби побачити, хто помітить помилку. Окрім цього, в дописі вказаний 1862 рік створення, однак лише двоє користувачів соцмереж у коментарях звернули увагу на те, що сам Тарас Шевченко помер ще у 1861 році.

В ІМІ помітили, що невдовзі після публікації допису Олександра Котиса на сайті «Конкурент» з'явилася новина із заголовком «Луцьк — на невідомій картині Тараса Шевченка». Посилаючись на публікацію краєзнавця, журналісти вказали, що картину створено 1862 року.

 

Скриншот: Мая Голуб

Згодом видання змінило заголовок на «Луцьк — на невідомій картині Тараса Шевченка, але це неточно» й уточнило в матеріалі, що картина з Черським замком насправді належить Наполеону Орді.

Фото: скриншот Маї Голуб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY