detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
10.01.2024 17:51
На думку експертів Давоського форуму, дезінформація — на першому місці у списку найбільших короткострокових глобальних ризиків у світі
На думку експертів Давоського форуму, дезінформація — на першому місці у списку найбільших короткострокових глобальних ризиків у світі
53% опитаних експертів вважають, що дезінформація становитиме найбільший ризик протягом найближчих двох років.

Дезінформація та неправдива інформація вперше опинились на чолі списку найбільших короткострокових глобальних ризиків у світі. Про це повідомило видання «Економічна правда», посилаючись на опубліковану сьогодні, 10 січня, Доповідь про глобальні ризики, яку підготував Всесвітній економічний форум (World Economic Forum).

В основі цієї доповіді — дані опитування 1490 експертів Давоського форуму.

На думку 53% опитаних експертів, дезінформація стала основним ризиком, зокрема у сфері «Технології». За їхніми оцінками, протягом найближчих двох років дезінформація буде становити найбільший ризик. 

«Дезінформація швидко піднялася в рейтингах на перше місце за дворічний період, і ризик, імовірно, стане більш гострим у зв’язку із проведення виборів у кількох країнах цього року», — йдеться в доповіді.

Як зазначають експерти, у сучасному світі поширення дезінформації стає все більш доступним для нефахівців через появу штучного інтелекту.

Окрім дезінформації, до списку найбільших короткострокових глобальних ризиків у світі ввійшли екстремальні погодні умови, соціальна або політична поляризація, міждержавні збройні конфлікти, дефіцит економічних можливостей, інфляція, вимушена міграція, рецесія та забруднення.

Загалом експерти переважно негативно бачать майбутнє світу в короткостроковій перспективі. Так, 54% респондентів-експертів очікують нестабільності та помірного ризику глобальних катастроф, а 3% побоюються, що глобальні катастрофічні ризики стануть реальністю в короткостроковій перспективі. І лише 16% учасників опитування прогнозують стабільний або спокійний період.

Серед довгострокових ризиків (тобто таких, що можуть матеріалізуватися протягом 10 найближчих років) на перше місце вийшли екологічні негаразди. Дезінформація також є в цьому списку, але перебуває лише на п'ятій позиції.

Крім того, в цьогорічній Доповіді про глобальні ризики йдеться про те, що військові дії в Україні перервали повернення до «нової нормальності» після пандемії COVID-19 і спричинили нові продовольчі та енергетичні кризи.

У своїй публікації «Економічна правда» нагадує, що цього року форум у Давосі відбудеться з 15 до 19 січня.

У минулому році експерти Давоського форуму попереджали про нові загрози світу, пов'язані зі змінами клімату. Тоді ці ризики випередили економічні та соціальні.

Як «Детектор медіа» писав раніше, у січні 2023-го голова громадської організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук взяла участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі, де виголосила промову. Зокрема, вона наголосила, що російський диктатор Путін боїться не НАТО, а свободи як ідеї.

Також ми повідомляли, що минулого року на Всесвітньому економічному форумі у Давосі представили проєкт Ukraine is you, який включав виставку відеоробіт зі звільненого Херсона та триденну експертну дискусію.

Нагадуємо, що «Детектор медіа» в режимі реального часу збирає та документує хроніки Кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну. Більше про це дізнавайтесь на сайті нашого проєкту #DisinfoChronicle.

Головне фото — сredit: iStock / Getty Images Plus

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY