detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
04.01.2024 23:49
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 січня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 січня 2024 року
Ситуація в Авдіївці, ворожий удар по Харкову, секретні укази Путіна.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер» 

У ранковому блоці каналу «FreeДом» воєнний аналітик Іван Ступак, коментуючи інформацію про те, що евакуаційній групі поліції «Білі янголи» вдалося вивезти з Авдіївки ще шістьох людей, відзначив, що від міста фактично лишається тільки назва. За словами Ступака, це тактика російських військ — якщо вони не можуть узяти місто, то знищують його. Що стосується вибухів у російському Бєлгороді, то Іван Ступак ще раз наголосив, що Україна завдає ударів тільки по військових цілях, цивільні постраждалі в Бєлгороді – наслідок роботи російського ППО. 

Російський соціолог Ігор Яковенко висловив думку, що минулого року половину путінських указів засекретили, щоб не хвилювати росіян, хоча вони, за словами Яковенка, не дуже-то й хвилюються. У частині секретних указів йдеться про нагородження посмертно учасників війни Росії проти України, тобто за цими указами можна визначити кількість загиблих, відзначених нагородами. В іншій частині йдеться про помилування злочинців, — тут проблема в тому, що одним указом можна помилувати необмежену кількість, тобто кількість злочинців, відправлених на війну, теж є засекреченою. «Ми маємо справу зі засекреченою владою, — констатував Яковенко, — адже за першою спеціальністю Путін — бандит, за другою — співробітник Держбезпеки».  

У блоці каналу «Інтер» радниця голови Харківської обласної ради Наталія Попова розповіла про ракетний удар по Харкову, внаслідок якого зруйновано дитсадок і школу. Постраждав і будинок, в якому мешкала родина Попової, її квартира наразі непридатна для життя. Дитину Наталія встигла сховати у ванній під ковдрами, тобто спрацювало «правило двох стін». У хлопчика діагностували гостру реакцію на стрес, йому дуже допомогла психологиня з ДСНС.   

Колишній польський урядовець Пьотр Кульпа коментував заяву міністра закордонних справ Польщі Радислава Сікорського, що відповідати Путіну треба зрозумілою йому мовою, тобто дати Україні далекобійні ракети. Цієї ж теми пізніше торкнувся і політичний коментатор Володимир Фесенко.   

Сходознавиця, експертка зі Східної Азії Наталія Бутирська, розповідаючи про підготовку до парламентських і президентських виборів в Тайвані, зазначила, що партії і кандидати пропонують кожен свій план миру і побудови стосунків із Китаєм: «Ніхто не хоче війни по обидва боки протоки». 

Співрозмовником Ксенії Смирнової в черговому інтерв’ю з циклу «На грані» був експерт з боротьби з дезінформацією з Італії Алекс Орловський

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» російський економіст Ігор Ліпсіц коментував новину, що російський рубль увійшов до топ-3 найслабших валют світу. За словами гостя, Росія фактично перейшла від ринкового валютного курсу до регульованого. СРСР так жив довго, тобто це відродження радянської валютної системи. Вже з’явилися й інші ознаки радянської економіки, зокрема черги — за яйцями, рибою… Виробники змушені припиняти виробляти те, ціни на що регулюються, або ж йти з бізнесу. Не за горами дефіцит певних товарів. Імпортозаміститися повністю не можна, це дурниця, зауважив також Ліпсіц. Водночас, за його висловом, росіяни не вірять, що живуть гірше, а повірять, мабуть, лише коли отримають продуктові картки.

Завершувало вечірній етер інтерв’ю з головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України в ЄС Іванною Климпуш-Цинцадзе (фракція «Європейська солідарність») щодо рішення саміту лідерів ЄС про початок перемовин із Україною щодо вступу.       

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY