detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
08.01.2024 16:33
Помер маріупольський журналіст, якого дивом урятували після того, як окупанти зруйнували його будинок
Помер маріупольський журналіст, якого дивом урятували після того, як окупанти зруйнували його будинок
Юрій Некрасовський, який вважався у Маріуполі людиною-легендою, отримав на Київщині нове житло, але прожив у ньому лише два дні.

На Київщині помер маріупольський журналіст, письменник та інженер Юрій Некрасовський. Про це з посиланням на сайт 0629.com.ua повідомив Інститут масової інформації.

Повномасштабне російське вторгнення Юрій Некрасовський зустрів у Маріуполі, у своїй квартирі. Уже в перші дні ворожого нападу дев'ятиповерховий будинок, де він мешкав, спалили росіяни. Реліквії, величезна філателістична колекція — згоріли, кіт Некрасовського загинув. Самого журналіста врятували сусіди, донесли до укриття. Там він ледве не загинув від голоду, в нього не було сил ходити.

Згодом друзі допомогли доставити його до лікарні, де окупанти облаштували військовий шпиталь. 

«Я став заручником у росіян і голодував майже два тижні. Цей кошмар (мерзотники з російської адміністрації це називали “харчуванням”) — один раз на день, о 16:00, у вигляді однієї склянки пійла з чотирьох-п'яти макаронів, двох-трьох шматочків картоплі, 100 грамів хліба (причому далеко не завжди; гадаю, могли розікрасти) і гарячої води (теж 100 грамів), навіть без солі. Можна було за два-три тижні померти з голоду, чого я сам уже хотів. З голоду я втратив 14,5 кг ваги, вже нічого не відчував», — розповідав Юрій Некрасовський про ті страшні дні 2022 року.

Юрій Некрасовський був першим у місті, хто започаткував туристичний клуб і став розвивати туризм: спочатку на заводі «Азовмаш», а потім і на міському рівні.

У лікарні, куди сусіди принесли Некрасовського, його випадково зустріла знайома туристка. Вона допомогла знайти друзів, які вивезли його на підконтрольну Україні територію.

«Юрій Некрасовський помер 7 січня у своєму новому житлі. Йому виділили окремий модульний будиночок за 40 км від Києва. Ці модульні будинки побудували американці для переселенців зі сходу. До будиночка Некрасовський отримав і невелику земельну ділянку. Збирався писати книгу спогадів. Але прожив у своєму новому домі лише два дні», — розповіли на сайті 0629.com.ua.

Останню книгу «Огненное столетие» Юрій Некрасовський присвятив 100-річчю комбінату імені Ілліча.

«Детектор медіа» висловлює щире співчуття рідним, близьким та колегам Юрія Некрасовського.  

Раніше повідомлялося, що на фронті загинув засновник і редактор рівненського видання «Горинь.інфо» Тарас Давидюк. Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 2 грудня згадав полеглого на війні військового, активіста і журналіста Тараса Давидюка.

Фото: 0629.com.ua 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY