detector.media
04.01.2024 11:00
Відповідь редакції телеканалу на матеріал: «Телеканал “Миг” із Южного на Одещині: радісні новини без війни»
Відповідь редакції телеканалу на матеріал: «Телеканал “Миг” із Южного на Одещині: радісні новини без війни»
До «Детектора медіа» надійшов лист від редакції телеканалу «Миг» із Южного Одеської області, яка не погодилася з оглядом їхньої роботи й назвала його хейтом і знеціненням. Публікуємо звернення колективу повністю.

Шановна редакціє видання «Детектор медіа» й авторка циклу матеріалів, присвячених дослідженню роботи регіональних медіа, Наталіє Виговська. До вас звертається колектив каналу студії «Миг».

21 вересня 2022 року на сайті «Детектор медіа» була оприлюднена стаття з аналізом програм, які були опубліковані на ютуб-каналі студії телебачення «Миг». Авторка Наталя Виговська хотіла «з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії». При цьому «об’єктом аналізу мали стати програми, які були опубліковані на ютуб-каналах і «не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю».

Та чи відповідає матеріал заявленим цілям і завданням? Ні! І зараз обґрунтуємо, чому. Почнемо з очевидних фактів.

Текст від авторки матеріалу

Позиція редакції

Южне — портове місто-сателіт Одеси з близько тридцятитисячним населенням.

Проте авторка не вказала, що з початку повномасштабного вторгнення інфраструктура міста не зазнала руйнувань і воно не відчуло наслідків воєнних дій.

Під час війни тут викладають короткі випуски новин «Хроніки воєнного часу», щоденні звернення начальника обласної військової адміністрації Максима Марченка й окремі сюжети з випусків новин.

Інформація неповна і неточна. По-перше, випуски новин мають назву «Хроніки воєнного стану». По-друге, під час війни колектив студії випускає понад 20 телепроєктів. А також щоденні виступи голови ОВА Максима Марченка (звільнений у березні цього року — «ДМ») та Южненського міського голови Володимира Новацького про поточну оперативну ситуацію в області та громаді.

Джерело відео не вказують, навіть коли очевидно, що це архів або що автори кадрів — не журналісти каналу.

Єдиний випуск, де в матеріалі не було написано «архів» на відео — 2 вересня в сюжеті про світломаскування. Проте журналістка вказала у закадровому тексті про те, що використаний відеоряд був відзнятий у березні.

Попри назву програми, в ній ніколи не говорять про бойові дії на Одещині чи в прилеглих областях.

Точна назва програми — «Хроніки воєнного стану. Южне». В назві чітко визначено умови, в яких живе громада (саме воєнний стан, а не війна) та територія висвітлення подій (Южненська громада). Висновки авторки щодо висвітлення подій на Одещині та сусідніх областях є безпідставними та суб’єктивними.

Натяки на війну можна почути лише в описах «мирних» подій: наприклад, коли йдеться про правила безпеки та сховища в навчальних закладах, про допомогу переселенцям і волонтерство. 

Правила безпеки та сховища в навчальних закладах, допомога переселенцям і волонтерство є основою життя міста в період воєнного стану. І це не «натяки на війну», а реальна ситуація в громаді.

Загалом у цих новинах уникають негативу, особливо того, що спричинений війною, — економічних проблем, руйнування інфраструктури, складнощів комунальних служб тощо, не кажучи вже про негатив, який стосується дій влади. Криміналу тут теж майже немає.

Матеріали про економічні проблеми виходили в інших випусках програми, а також в інших передачах.

Руйнування інфраструктури — відсутні.

Складнощі комунальних служб — висвітлювалися в інших випусках, коли був для цього інфопривід.

Негатив, який стосується дій влади, — висвітлюється в інших програмах, але з урахуванням війни в країні та зважаючи на те, що ворог на початку війни системно робив спроби розхитати ситуацію і в політичній площині.

За  майже три тижні в ефірі з’явилися ще кілька повторюваних сюжетів з однаковими спікерами-чиновниками.

Зокрема, про початок роботи дитсадків і особливості режиму їхньої роботи через стан війни.

Заступниця мера, до слова, часто фігурує в сюжетах про освіту.

Період, який взяла авторка для аналізу, — кінець серпня — початок вересня. У цей час ведеться активна підготовка до роботи навчально-виховних закладів. Заступниця мера, яка часто фігурує в сюжетах про освіту, обіймає посаду заступниці міського голови, начальниці управління освіти. До її функціональних обов’язків входить контроль за роботою всіх навчально-виховних закладів громади. Управління освіти є одним із замовників робіт.

Загалом свята у «Хроніках воєнного часу» люблять.

Нагадуємо, що період, який аналізувала авторка, має свою специфіку. Це події, пов’язані з «зеленими» темами з подій, які відбуваються навіть у період воєнного стану. День Незалежності України, День фізичної культури та спорту (в місті спорт є одним із культових напрямків із дня застування), підготовка до Дня міста (відзначається в Южному в останню суботу вересня). Всі ці події об’єктивно є інформаційним приводом і до них залучена максимальна кількість жителів громади.

Хоча в новинах оминають тему бойових дій, про волонтерів тут говорять часто.

Тему бойових дій в новинах не оминають — бойових дій немає на території громади. Часто говоримо про волонтерів, тому що волонтерство і є одним із головних напрямків життя міста в період війни.

Вибивався з цієї канви святково-комунальних новин хіба що сюжет від 2 вересня з довгим коментарем речниці Національної поліції про підозру посадовцям морського порту Южного через незаконне нарахування ще 2020 року зарплатні керівнику — майже півтора мільйона гривень.

Та два сюжети про конфлікт жителів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку з підприємцями.

Ці висновки авторки вибиваються з цієї канви поверхнево-суб’єктивного аналізу та звучать як намагання дотриматися балансу.

Якщо серйозно — без коментарів...

Отже, на наш погляд, в опублікованій статті вибірка програм, яку авторка визначила для огляду, нерепрезентативна. Проведений аналіз неповний і неточний. І як результат, висновки поверхневі та стереотипні. Авторка допустила низку порушень професійних стандартів, а саме — інформація, оприлюднена в матеріалі, неточна, неповна, упереджена, незбалансована.

Водночас ми розуміємо необхідність і важливість проведення подібних досліджень. Особливо у період війни, коли медіапростір — це інформаційний фронт, на якому російські пропагандисти намагаються створити свою альтернативну реальність.

У зв’язку з цим звертаємося до редакції й авторки циклу матеріалів, присвячених аналізу регіональних медіа, визначити чіткі критерії проведення об’єктивного аналізу. Це дасть можливість не ставити під сумнів упередженість результатів дослідження та реалізувати цілі й завдання, заявлені в лідах матеріалів, які Наталія Виговська присвятила вивченню роботи регіональних телеканалів.

Зі свого боку, пропонуємо під час проведення огляду контенту телеканалів звертати увагу на низку факторів:

  1. Враховувати реальне становище в населених пунктах, у яких працюють журналісти.
  2. Створювати вибірку контенту з початку повномасштабного вторгнення.
  3. Враховувати умови воєнного стану та рекомендації від військових, які надходять до журналістів від військових.
  4. Оцінювати роботу журналістів з огляду на обсяги роботи, умов, у яких перебувають регіональні телеканали, та наявні ресурси.
  5. Проводити аналіз телеканалів з урахуванням усього контенту, який виходить на каналі, а не окремих інформаційних блоків.

Нижче ми пропонуємо переглянути перелік телепроєктів за посиланнями, які були створенні колективом студії «Миг» у період із 24 лютого до 30 вересня. Для більш об’єктивної оцінки якості контенту зазначимо, що з початку повномасштабного вторгнення студія «Миг» має стабільне мовлення та ні на день не припиняла працювати. В штаті телеканалу 4 журналісти, 2 відеооператори, 2 монтажери. Щоденно у воєнний час колектив виробляє в середньому 60 хвилин телевізійного контенту. Це інформаційні програми, інтерв’ю в студії, опитування жителів, соціальні шоу та інше.   Крім телевізійного контенту, творчі працівники пишуть статті на сайт і ведуть соціальні мережі.

До запропонованого переліку телепроєктів увійшли проєкти, які виходять на каналі Южненського телебачення з періодичністю від 1 раз на день до 1 раз на місяць. Для прикладу надаємо один телевізійний проєкт на місяць, із коротким описом.

  1. Звернення міського голови щодо оперативної ситуації в Южненській громаді. Перша програма вийшла 24 лютого о 9 ранку. Протягом трьох місяців звернення записувалися 2 рази на день. До вересня — один раз на день. З вересня — один раз на тиждень. Звернення міського голови публікуються окремо.

  1. «Хроніки воєнного стану. Южне». Вийшла на заміну інформаційної програми «Южненські новини». Періодичність виходу — 3 рази на тиждень. Програма складається з коротких сюжетів про поточні події в громаді.

  1. «Ваш консультант». Виходить в ефір 2 рази на місяць. Основні теми у період воєнного стану — поради фахівців, пов’язані з загрозами для життя та здоров’я людей. А також юридичні та психологічні консультації, актуальні для воєнної ситуації.

  1. «За межами». Виходить в ефір 2 рази на місяць. Формат — великі інтерв’ю про війну. Географічно тема не обмежується — спікерами можуть бути і южненці, і представники різних міст України та люди з-за меж нашої країни.

  1. «Об’єктив+». Виходить 2 рази на місяць. Це прямі трансляції засідань сесій, виконавчого комітету та нарад керівників служб міста. В мирний час довелося відмовитися від прямих ефірів із метою безпеки, але засідання транслюються у повному обсязі.

  1. «Місто в мережі». Виходить в ефір 2-3 рази на місяць. Програма присвячена дописам южненців у соціальних мережах. Програма має інформаційно-розважальний формат.

  1. «Стосується нас». Виходить в ефір раз на тиждень. Формат — опитування на вулицях міста. Жителі розмірковують на проблемні питання.

  1. «Нові правила». Спільний проєкт студії «МИГ» і НАМ. Вийшло в ефір 5 серій. Обговорення присвячене новим викликам, які виникли після початку повномасштабного вторгнення.

  1. «Реформа». Відновлена з серпня. Відповідно до сітки мовлення в мирний час виходить на каналі один раз на місяць.

  1. «ПроМова». Виходить в ефір 2 рази на місяць. Формат — розгорнуті інтерв’ю про певні зміни чи події.

  1. «Про тиждень». Виходить в ефір раз на місяць. Присвячена певній події. Формат програми — великі інтерв’ю в студії або трансляції з великих подій у громаді.

  1. «Депутатська трибуна». Відновили програму у вересні. Формат — великі інтерв’ю з депутатами про проблемні питання.

Крім того, інформаційний блок на каналі Южненського телебачення складається з таких програм: «Об’єктив», «Без коментарів», «Життя міста», «#За_вікном». Ці програми виходять на каналі щоденно. Також колектив студії «Миг» створює телепроєкти, які виходять на нерегулярній основі та присвячені певним подіям: «Южне — місто навколо мене», «Місто за роком рік», «Соушелмедіа» тощо.

Зважаючи, що матеріал, опублікований на вашому сайті, завдає шкоди репутації колективу студії, вимагаємо спростування або виправлення статті з огляду на ту інформацію, яку ви від нас отримали.

Хочемо зазначити, що ми не проти критики. Професійна оцінка спеціалістів дуже важлива та потрібна. Водночас вимагаємо проводити аналіз об’єктивно та неупереджено, з дотриманням журналістських стандартів.

І на завершення. На початку статті її авторка Наталія Виговська написала, що результати дослідження мають допомогти «медійникам — попрацювати над помилками та зробити свій інформаційний контент кращим» (це редакційний вріз, він відділений від авторського тексту іншим шрифтом, і супроводжує всі тексти, присвячені оглядам регіональних телеканалів — «ДМ»). У зв’язку з цим хочемо запитати Наталю Виговську: можливо, ви плануєте провести підсумкову зустріч в онлайні з колективами тих телеканалів, роботу яких проаналізували, аби обговорити основні помилки та справді допомогти регіональним журналістам зробити контент кращим?

Розраховуємо на конструктивну роботу надалі та відповідну реакцію на наше звернення. У іншому разі залишаємо за собою право звернутися зі скаргою до профільних організацій.

Дякуємо, з повагою, колектив студії «Миг»

P.S. «Детектор медіа» планує зробити ще один моніторинг програм телеканалу «Миг»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY