detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
24.12.2023 10:20
Польський президент заветував законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих для державних ЗМІ
Польський президент заветував законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих для державних ЗМІ
Анджей Дуда вважає, що спроба фінансувати державні ЗМІ за допомогою бюджетного законопроєкту є «неприйнятною в нинішній ситуації». Раніше новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, радіо та агентства преси з огляду на їхню надмірну політизованість.

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих (майже 700 млн євро) для державних ЗМІ у 2024 році. Про це Дуда повідомив у соцмережі X 23 грудня, передає «Європейська правда».

«Я вирішив накласти вето на проєкт бюджету на 2024 рік, в якому передбачено 3 мільярди злотих на державні медіа. На це не може бути згоди з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави. Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», — заявив Дуда.

За його словами, він планує подати до Сейму власний проєкт держбюджету одразу після Різдва і закликав речника Сейму Шимона Головню та спікерку Сенату Малгожату Кідаву-Блонську терміново скликати обидві палати для розгляду та ухвалення законопроєкту цього року.

«Спроба фінансувати державні ЗМІ за допомогою бюджетного законопроєкту (парламентською більшістю) є неприйнятною в нинішній ситуації. У моєму законопроєкті всі інші бюджетні видатки — на чолі з підвищенням заробітної плати вчителям — будуть збережені», — додав президент Польщі.

Раніше Дуда оприлюднив лист до прем’єр-міністра Дональда Туска стосовно звільнення керівництва державних ЗМІ, в якому закликав його «поважати польський правовий порядок». Натомість Туск відповів польському президенту, що звільнення керівництва цих медіа спрямоване саме «на відновлення правового порядку і загальної порядності в суспільному житті».

Нагадаємо, 20 грудня новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси. Цілодобовий телеканал новин TVP Info припинив мовлення.

Нова польська влада вважає, що державні ЗМІ стали занадто політизованими. Зокрема, TVP Info критикували за те, що вони служили джерелом пропаганди протягом восьми років правління партії «Право і справедливість» («ПіС»). Коаліція на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском пообіцяла створити нові медіа з більш збалансованим підходом.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY