detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
22.12.2023 17:29
Редакції харківського видання Gwara Media надіслали підозрілого листа нібито від співробітника СБУ
Редакції харківського видання Gwara Media надіслали підозрілого листа нібито від співробітника СБУ
Невідомі просять у листі «зареєструвати запит на надання інформації» і надіслати письмову відповідь. До повідомлення також прикріпили архівний файл з назвою «Документи.zip».

Харківське видання Gwara Media отримало листа нібито від співробітника СБУ. Про це ІМІ повідомив головний редактор медіа Сергій Прокопенко.

Згідно зі скриншотом листа, який редакція також надала «Детектору медіа», невідомі просять «зареєструвати запит на надання інформації» і надіслати письмову відповідь. До повідомлення також прикріпили архівний файл з назвою «Документи.zip».

За словами Прокопенка, редакція не подавала офіційної заяви до правоохоронних органів, однак повідомила їм про підозрілий лист. 

Нині пресслужба Держспецзв'язку також повідомила про те, що CERT-UA зафіксували масову розсилку листів з темою «Запит СБУ» та ідентичним вкладенням у вигляді архіву «Документи.zip». Він містить захищений паролем RAR-архів «Запит.rar» з виконуваним файлом «Запит.exe».

Російські хакери також масово розсилають електронні листи з тематикою «заборгованості за договором Київстар» і вкладенням у вигляді архіву «Заборгованість абонента.zip».

Відкриття архіву та запуск файлу в обох випадках призводять до ураження програмою віддаленого доступу RemcosRAT. Фахівці рекомендують застосовувати систему фільтрів в електронній пошті.

Нещодавно кіберзловмисники здійснювали масове розсилання листів щодо «судових претензій» і «заборгованості». Об’єктом атаки стали користувачі з України та Польщі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY