detector.media
18.12.2023 18:00
«Радіо Свобода» презентувало документальний фільм про ромів-біженців з України
«Радіо Свобода» презентувало документальний фільм про ромів-біженців з України
Стрічка розповідає про українських громадян ромського походження, які зіткнулися з упередженим ставленням з боку влади у трьох країнах Європи.

«Радіо Свобода» презентувало до Міжнародного дня мігрантів документальний проєкт «В очах Бога ми всі — люди». Це фільм про ромських біженців з України, які знайшли прихисток у Молдові, Угорщині та Чехії.

В етері марафону «Єдині новини» проєкт покаже Суспільне в ніч з 19 на 20 грудня о 00:30. На ютуб-каналі «Радіо Свобода» фільм вийшов напередодні і вже доступний для перегляду.

Як повідомляє «Радіо Свобода», стрічка розповідає про історії українських громадян ромського походження, які зіткнулися з упередженим ставленням з боку відповідальних органів влади у трьох країнах Європи.

Автором фільму є журналіст української служби «Радіо Свобода» в Празі Сашко Шевченко, який висвітлює теми прав людини та міжнародних відносин.

«Назва фільму — це цитата однієї з наших героїнь. Вона дуже влучно описує ідею про те, що всі громадяни України, незалежно від етнічності, мають рівні права. Наше дослідження у трьох країнах Європи показало, що на практиці це не завжди так. Ромські українці часто потрапляють в умови, коли їм недоступні права, які, за законами цих країн, мають забезпечуватися для українських біженців», — каже Сашко Шевченко.

Герої фільму, які живуть у притулку в Молдові, розповіли «Радіо Свобода», що їм відмовляли в наданні житла в інших притулках. Через це багатьом із них досі доводиться жити подекуди в непридатних умовах та в тісноті.

В Угорщині біженців, які мали угорські паспорти, офіційно зрівняли у правах із українцями, які отримали статус тимчасового захисту. Однак, як виявило «Радіо Свобода», на практиці деяким ромам відмовили в наданні житла.

У Чехії багатьом ромам з України, які спілкуються угорською, спочатку відмовляли в допомозі взагалі, підозрюючи, що біженці насправді мають паспорти Угорщини. Пізніше чеська поліція визнала, що таких випадків було всього 3%. Через дії чеської влади тисячі ромських біженців були змушені жити на вокзалі або в тимчасових центрах розміщення. Волонтери кажуть, що в результаті багато ромських біженців просто поїхало з Чехії, не дочекавшись вердикту влади.

Як пише «Радіо Свобода», від початку повномасштабної російської агресії за кордон з України виїхали сотні тисяч ромів — це майже чверть усіх ромів, що проживали в Україні. Через понад півтора року, не знайшовши притулку у безпечних країнах Європи, вони почали повертатися у країну, де досі триває війна.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY