detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
18.12.2023 17:37
Прем’єрний показ фільму Ukraїner «Різдво разом» відбудеться 23 грудня у п'ятьох містах одночасно
Прем’єрний показ фільму Ukraїner «Різдво разом» відбудеться 23 грудня у п'ятьох містах одночасно
Стрічку про вертепувальників, які зголосилися колядувати для українців на деокупованих територіях, покажуть у Києві, Львові, Харкові, Дніпрі та Івано-Франківську.

У суботу, 23 грудня, о 17:00 у п’ятьох містах одночасно покажуть повнометражний документальний фільм видання Ukraїner «Різдво разом» про те, як кожен може зробити свято та привезти його на деокуповані території. Про це повідомила пресслужба видання. 

У грудні 2022 року команда Ukraїner у своїх соцмережах закликала вертепувальників та очільників громад звільнених населених пунктів разом підтримати людей на окупованих територіях і створити для них свято. На заклик відгукнулися Слобожанський вертеп, «Вільний простір» та «Вертеп на Сході», які поїхали колядувати Слобожанщиною та Донеччиною.

«Ми придумали ініціативу "Різдво разом" за дуже короткий термін. В середині грудня 2022 року опублікували пост, що шукаємо вертепи, які готові поїхати на деокуповані території, та громади, які готові їх прийняти. А в перші дні нового року відкрили збір на покриття логістичних витрат, за день ми зібрали кошти і вже 6 січня поїхав перший вертеп з Києва у Дергачівську громаду. Для нас було важливо знайти відчайдухів, які готові були везти свято та відроджувати українську традицію там, де її намагались знищити та насадити свої наративи "расія здєсь навсєгда"», — прокоментувала продюсерка фільму Христина Кулаковська. 

Режисерка монтажу Катерина Цвігунова переглянула 48 годин знімального матеріалу. Вона зізнається, що найскладніше в монтажі було співпереживати з реакціями людей на вертепи. 

«Це такий матеріал… мені часто сльози підступали. У людей не зникло бажання мати свято, для них воно, навпаки, набуло сакрального значення після всього, що вони пережили в окупації. Незважаючи на різні традиції, у нас на Одещині, звідки я родом, не водили вертеп, але колядували та щедрували. Для кожного українця Різдво — свято очікування дива і духовне народження кожної людини. Всі ми сприймаємо його по-різному, але для всіх нас воно має значення», — розповіла Цвігунова. 

Офлайн-прем’єри фільму «Різдво разом» одночасно відбудуться 23 грудня о 17:00 у таких містах:

Згодом стрічку також можна буде переглянути на ютуб-каналі Ukraїner.

Постер надала пресслужба Ukraїner

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY