detector.media
15.12.2023 14:53
В Росії заборонили Акуніна і Бикова: припинили видавати та продавати їхні книжки
В Росії заборонили Акуніна і Бикова: припинили видавати та продавати їхні книжки
Напередодні в розмові з пранкерами Лексусом та Вованом письменники підтримали атаки України по російській території і повідомили, що допомагають ЗСУ.

Російське видавництво АСТ оголосило про своє рішення припинити поширення книг Бориса Акуніна і Дмитра Бикова. Про це повідомляється на  сайті видавництва.

«Публічні заяви письменників, які викликали широкий суспільний резонанс, потребують правової оцінки. До прояснення ситуації випуску та відвантаження книг відновлено не буде», — пояснив генеральний директор АСТ Павло Гришков.

Крім того, про вилучення тиражів Акуніна та Бикова повідомили в найбільшій російській мережі книгарень «Читай-город — Буквоед». Там також пояснили своє рішення «недавніми висловлюваннями письменників, які набули широкого розголосу в ЗМІ», пише телеграм-канал SOTAvision.

Припинив продаж книжок Акуніна і Бикова також сервіс цифрових книг «Литрес».

У коментарі російському РБК Дмитро Биков подякував видавництву АСТ за те, що воно продовжувало видавати його книги два роки після від'їзду з Росії, і заявив, що ніколи не жив на книжкові гонорари, заробляючи журналістикою та педагогікою. «Давно час зрозуміти, що заборонити книгу неможливо», — наголосив Биков.

А письменник Борис Акунін у своєму телеграм-каналі звернувся до російських читачів з повідомленням про те, що йому доведеться з ними розлучитися на деякий час: «Доти, доки ви залишаєтеся під владою диктатури». Він подякував «путіноїдам за рекламу» і нагадав про те, що вважає путінський режим злочинним і переконаний у тому, що поразка Путіна стане перемогою Росії. «Я допомагав, допомагаю і допомагатиму українцям», — підкреслив письменник.

Цього тижня прокремлівські пранкери Лексус та Вован опублікували розмови з Акуніним та Биковим від імені представників української влади — нагадує SOTAvision. Обидва письменники схвалили атаки ЗСУ по російській території. Акунін у розмові повідомив, що збирає кошти на допомогу Україні та «боротьбу з режимом Кремля». Биков пообіцяв, що після того, як його майбутню книгу про Зеленського перекладуть українською, він відправить усі гроші з продажу на дрони для ЗСУ.

Як відомо, в Росії після нападу на Україну посилили тиск на ЗМІ і цензуру. Про те, як читати російською медіа без пропаганди та без блокування, «Детектор медіа» розповів у цій публікації

Фото: скриншот з випуску програми Дмитра Бикова «Прямая речь» з Борисом Акуніним

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY