detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
21.11.2023 17:38
Тімоті Снайдер: Росія заперечувала Голодомор 1932–1933 років, щоб знову використати продовольство як зброю у війні проти України
Тімоті Снайдер: Росія заперечувала Голодомор 1932–1933 років, щоб знову використати продовольство як зброю у війні проти України
Як зауважив історик, російський диктатор Путін також намагається продемонструвати свій контроль над Україною і тому оголошує лідерам країн Африки та Азії, що тепер він нібито є господарем продовольства і має владу над голодом. Такі дії є прямим відлунням 1930-х років і продовженням політики Сталіна.

Заперечуючи впродовж останніх 20 років Голодомор 1932–1933 років, Росія готувалася до використання продовольства як зброї в нинішній повномасштабній війні проти України. Про це сказав історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер у відеозверненні під час спеціальної події Київського безпекового форуму, передає Укрінформ.

«Це показує, що смерть від голоду, або голод як зброя, була дуже поширеним явищем в офіційній свідомості у Російській Федерації. І в цьому сенсі не дивно, що голод використовується як зброя у цій війні. Кажучи прямо, заперечення Голодомору було фактично підготовкою до використання продовольства як зброї», сказав науковець.

Він зазначив, що Росія тисне на українців такими діями, як руйнування дамби в Новій Каховці, мінування території України та навмисне знищення портів, кораблів і зерносховищ.

«Але оскільки Україна є експортером продовольства світові, є й інший аспект — президент Путін намагається продемонструвати свій контроль над Україною, і тому оголошує лідерам країн Африки та Азії, що тепер він є господарем продовольства. Що він тепер має владу над голодом. Що він буде вирішувати, кому жити, а кому помирати. Що, звичайно, є дуже прямим відлунням 1930-х років і політики Сталіна», зауважив Снайдер.

Історик резюмував, що влаштований Сталіним Голодомор 1932–1933 років, який призвів до смертей мільйонів українців, стояв біля витоків створення масштабної системи брехні, яку й нині використовує Росія.

Нагадаємо, нещодавно видання The Independent повідомило про те, що експерти з прав людини та міжнародні юристи зібрали докази, які свідчать: Росія розпочала підготовку чергового голодомору в Україні ще до повномасштабного вторгнення.

Згідно з новими доказами, зібраними експертами з прав людини, підготовка до викрадення українських запасів зерна розпочалася і тривала протягом кількох місяців до наказу Путіна про повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Менше, ніж за тиждень після нападу, Росія почала захоплювати українські ферми, де викрадала 12 000 тонн зерна на день.

Міжнародна юридична фірма з прав людини Global Rights Compliance з'ясувала, що ще в грудні 2021 року російський оборонний підрядник почав закуповувати вантажівки для перевезення зерна, а також три 170-метрові суховантажні судна, що свідчить про попереднє планування пограбування українських продовольчих ресурсів «у безпрецедентних масштабах».

Докази «скоординованого рівня попереднього планування» будуть надані Міжнародному кримінальному суду. Якщо країну-агресорку визнають винною, російський диктатор може отримати ще один ордер МКС на арешт, окрім того, який було видано в березні цього року за незаконну депортацію дітей з тимчасово окупованих українських територій.

Читайте також: 

Фото: Heinrich-Böll-Stiftung/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY