detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
21.11.2023 16:26
«Слідство.Інфо»: Із понад 300 суддів, причетних до утисків активістів Революції гідності, 170 досі працюють у судовій системі
«Слідство.Інфо»: Із понад 300 суддів, причетних до утисків активістів Революції гідності, 170 досі працюють у судовій системі
16 суддів не здійснюють правосуддя, але отримують зарплатню, і ще 61 суддя зараз у відставці, що передбачає пожиттєве багатотисячне щомісячне утримування.

Із понад 300 суддів, причетних до утисків (заборон, безпідставно жорстких запобіжних заходів, конфіскації водійських прав тощо) активістів Революції гідності, 170 досі працюють у судовій системі. Про це йдеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «Революція Гідності: що сталось з суддями Майдану через 10 років».

Як з’ясували журналісти, загалом в Україні є понад 300 суддів, які були причетними до утисків протестувальників, що брали участь у подіях Революції гідності. Серед них лише 20 суддів звільнилися за власним бажанням та 53 були звільнені за якісь порушення (іноді не пов’язані з Революцією гідності). Ще 16 не здійснюють правосуддя, але отримують зарплатню. Крім того, 61 суддя зараз у відставці, яка передбачає пожиттєве багатотисячне щомісячне утримування.

«Слідство.Інфо» наводить дані, які публікувала ГО «Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”» у «Базі суддів Майдану»: станом на початок 2022 року від дій суддів постраждало близько 300 учасників поїздки до резиденції Януковича в Межигір’я, ще близько 200 людей взяли під варту. 

«Рішення так званих “суддів Майдану” переважно базувались на документах, які або були сфальшовані, або не містили доказів протиправної поведінки протестувальників. Ці рішення успішно оскаржували в апеляціях та касаціях або у Європейському суді з прав людини», — нагадали у своїй публікації журналісти.

Читайте також:

Як писав «Детектор медіа», у жовтні Святошинський райсуд Києва виніс вирок у справі про розстріли на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року щодо п’яти колишніх бійців спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут». Сторона обвинувачення оскаржуватиме вироки колишнім «беркутівцям».

У липні цього року Верховний Cуд повернув на новий розгляд до Київського апеляційного суду справу координатора тітушок Юрія Крисіна про викрадення і катування Владислава Іваненка. У січні 2014 року Крисін та його поплічники помилково сприйняли Іваненка за активіста Майдану.

Президент Володимир Зеленський у десяту річницю Майдану закликав українців бути сильними та єдиними. Він застеріг «політиканів» від «боротьби за крісла».

Фото: waferboard / Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY