detector.media
14.11.2023 16:18
За останні десять місяців мовний омбудсман не отримав жодної скарги щодо порушення закону про державну мову в ЗСУ
За останні десять місяців мовний омбудсман не отримав жодної скарги щодо порушення закону про державну мову в ЗСУ
Водночас, за словами Кременя, за необхідності для військовослужбовців можуть бути відкриті мовні курси.

До уповноваженого із захисту державної мови протягом цього року не надходило скарг щодо порушення закону про державну мову у Збройних силах України. Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмана з посиланням на самого Тараса Кременя.

За його словами, мовні скандали, які протягом останніх днів поширювалися в медіа, є шкідливими.

«Я хочу, щоб на темі мови не було спекуляцій. Ми вже проходили поділ України за різними категоріями. Так звані “дві України” — це одна з розробок психологічного напряму російського походження. У нас єдина держава. У нас єдина державна мова. У нас єдине бачення наближення нашої перемоги. Ми дякуємо Збройним силам України за їхню єдність», — наголосив Кремінь.

Водночас, зазначив він, за необхідності для вдосконалення мовних практик для військовослужбовців можуть бути відкриті мовні курси.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 4 листопада на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, у якому мовознавиця заявила, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті говорять російською. 

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY