detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
10.11.2023 09:38
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 листопада 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 листопада 2023 року
Рекомендації ЄС щодо перемовин з Україною про вступ, ситуація на Близькому Сході.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер»  

У ранковому блоці каналу «FreeДом» речник Воєнно-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук коментував ушкодження українськими ракетами нового російського корвету «Аскольд». Плетенчук зауважив, що «Аскольд» ще навіть не пройшов випробування. І додав: «Схоже, вже й не пройде... »

Директор Фонду «Вільна Росія» на Південному Кавказі Єгор Куроптєв говорив про розворот Вірменії на Захід, зазначивши, що альтернативи прем'єр-міністру Ніколу Пашиняну наразі немає, його підтримує народ. За словами Куроптєва, Росія втрачає Південний Кавказ. 

Воєнний експерт, підполковник Генштабу Ізраїля в резерві Марк Бабот повідомив, що внаслідок нападу ХАМАС на Ізраїль загинули близько 350 військових, 59 поліцейських, понад 1400 мирних мешканців, відомо про 240 заручників і полонених. Обстріли Ізраїлю тривають. Із цих причин Ізраїль не може зупинити бойові дії, про це заявило все його керівництво, підкреслив гість.  

У блоці каналу «Інтер» про війну Ізраїлю проти ХАМАС говорив ізраїльський журналіст, головний редактор «Лучшего радио» Цві Зільбер. За його словами, в Ізраїлі всі кажуть, що триденна пауза, яку пропонують американці, неможлива, вона зламає логіку війни: відновлення бойових дій сприйматиметься як напад Ізраїля на Газу. Водночас пауза дасть ХАМАС можливість відновити сили. Зараз все більше людей з Гази евакуюються на південь, ймовірно, пости ХАМАС, які заважали евакуації, вже ліквідовані. ХАМАС також маніпулює, посилаючись на те, що цивільні страждають від килимових бомбардувань: у Ізраїля для килимових бомбардувань немає необхідного обладнання. ХАМАС маніпулює завжди, наголосив Зільбер.   

Ексміністр зовнішніх справ і колишній міністр оборони Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс коментував озвучені Єврокомісією рекомендації почати з Україною перемовини щодо вступу до ЄС. За словами гостя, це історичний день не лише для України, але й для всього ЄС, результат великої роботи в умовах війни. Загроза блокування перемовин з боку Угорщини існує, є певна доля торгу, однак для України головне — виконувати поставлені перед нею завдання. Швидко це все не робиться, але великий бар’єр вже подолано. 

На цю ж тему ведучі спілкувалися з політичним коментатором Олегом Саакяном. На його думку, в грудні, коли ухвалюватиметься остаточне рішення щодо початку перемовин, ми повинні будемо долати опір не лише Угорщини. Зокрема в Польщі натякнули на ексгумацію тіл жертв Волинської трагедії, але чи перешкоджатимуть з цієї причини перемовинам, не відповіли. Водночас загалом процес просувається непогано. Україна робить неможливе — під час наймасштабнішої війни з часів Другої світової ще й проводить реформи, відзначив Саакян. 

Співрозмовником Ксенії Смирнової в черговому інтервю з циклу «На грані» був головний редактор литовської інформагенції «ELTA» Вітаутас Бруверіс

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» вихід Росії з договору про звичайні збройні сили коментував засновник БФ «Закриємо небо України» Ігор Романенко. Виходом із цього та інших договорів Росія демонструє свою агресивну сутність, констатував Романенко.

Завідувачка програмою славістики в університеті ім. Вашингтона і Лі в штаті Вірджінія (США) Анна Бродська-Кроткіна зазначила, що напад ХАМАС, якому Іран щороку дає 100 млн доларів, на Ізраїль вплинув на американську внутрішню політику, зокрема соцмережі вибухнули антиізраїльськими і антиамериканськими постами. Президент Байден нібито втратив популярність у певних колах населення, а в тих штатах, де між Байденом і Трампом зберігалася відносна рівновага, наразі Байден поступається Трампу. «Ситуація на користь Росії, яка мріє привести до влади Трампа. Чи потрібен він Ірану – інше питання», — зауважила гостя.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY