detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
06.11.2023 20:30
На фронті загинув військовий та письменник, автор роману-щоденника «Спокійної ночі» Максим Петренко
На фронті загинув військовий та письменник, автор роману-щоденника «Спокійної ночі» Максим Петренко
Понад рік його вважали зниклим безвісти.

На фронті загинув військовий та письменник, автор роману-щоденника «Спокійної ночі» Максим Петренко. Про це повідомила книжкова оглядачка Ганна Скоріна.

«Максим Петренко, автор книги "Спокійної ночі", загинув. Ми сподівались і вірили, що те, що він зник безвісти, означає, що він у полоні. Дива не сталося», — йдеться у повідомленні.

Про загибель Петренка також написала письменниця Валентина Захабура: «Максим Петренко — захисник, письменник, популяризатор читання, активіст у просуванні бібліотек, щирий, глибокий, уважний до деталей, таким його пам'ятатиму».

До російської війни проти України захисник працював програмістом та викладав в Інституті комп'ютерних технологій Університету «Україна». Був учасником Революції Гідності.

Вже у квітні 2014 року Максим став добровольцем у складі 2-го добровольчого батальйону оперативного призначення при Національній гвардії України, який пізніше отримав назву Батальйон оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.

Після демобілізації у 2016 році він написав свою книгу про війну «Спокійної ночі», яку презентував у 2019-му на відкритті меморіалу на місці блокпоста №1 у Слов’янську.

«Закінчення Майдану. Формування другого добровольчого батальйону НГУ. Бойові дії під Слов’янськом. Повернення на ротацію. Це все тут є. Але у фокусі дещо інше. Спілкування. Важливе, як кисень, в сучасному світі. Саме переписка дала можливість відновити цю історію в деталях. Колишнє життя. Від нього важко відірватися, а чи можливо до нього повернутися? Суспільство. Яким його бачить боєць? Вибір. Що може зробити людина, коли її світ руйнується на очах? Тут усе справжнє. Кожен крок пережитий автором та іншими», — йдеться в анотації до роману.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну Максим знову повернувся на війну. Влітку 2022 року його оголосили зниклим безвісти.

«Детектор медіа» висловлює щирі співчуття рідним та близьким Максима Петренка. 

Фото: Міністерство у справах ветеранів України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY