detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.11.2023 12:09
МОН: Освітяни мають розмовляти українською впродовж усього робочого дня
МОН: Освітяни мають розмовляти українською впродовж усього робочого дня
Українська мова має використовуватися в навчальних закладах не лише під час занять чи у навчальних матеріалах, але й у спілкуванні вчителів чи викладачів зі студентами та учнями й між собою.

Міністерство освіти і науки України нагадало, що освітяни мають спілкуватися українською впродовж усього робочого дня, зокрема й з колегами чи учнями на перервах.

Як пише МОН, українська мова має використовуватися в навчальних закладах:

Українську мову в освіті захищає низка законів: «Про освіту» (стаття 7), «Про повну загальну середню освіту» (стаття 5), «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (стаття 21).

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків зобов'язані керівники закладів освіти всіх форм власності, педагогічні, науково-педагогічні й наукові працівники (окрім іноземців чи осіб без громадянства, які працюють у закладах освіти та/або наукових установах на тимчасовій основі).

Крім того, у рішенні Конституційного Суду України від 16 липня 2019 року № 10-p/2019 зазначено, що українська мова як державна є обов'язковою на всій території України в державній сфері, а також у публічних сферах суспільного життя, зокрема й у сфері освіти.

Нагадаємо, нещодавно 46% школярів на окупованій території Запорізької області, а точніше — їхніх батьків, висловили бажання вивчати українську мову. Ще навесні окупанти оголосили, що з 1 вересня 2023 року вивчення української для школярів припиняє бути обов'язковим і батькам пропонується обрати, яку мову їхні діти вивчатимуть як рідну — російську чи українську.

При цьому у школах Криму українську мову не вивчають навіть факультативно. Хоча українська та кримськотатарська, поруч із російською, оголошені окупантами державними мовами в Криму, їх послідовно вичавлюють із системи освіти півострова.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY