detector.media
Юлія Лавришин
«Детектор медіа»
01.11.2023 12:45
Більше телеграма, менше телебачення: USAID та Internews презентували результати соцдослідження про споживання медіа
Більше телеграма, менше телебачення: USAID та Internews презентували результати соцдослідження про споживання медіа
Дослідження провела незалежна дослідницької компанії InMind.

У середу, 1 листопада, USAID та Internews презентували результати соціологічного дослідження  «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році», проведеного незалежною дослідницькою компанією InMind. Воно показує, що українці почали набагато більше отримувати новини саме з соцмереж і все рідше дивляться їх по телебаченню.

Дослідження проводили методом особистих інтерв’ю. Було опитано 3250 людей віком від 18 років, що живуть у різних українських містах з населенням від 50 тисяч жителів і більше, окрім тих, що є на території Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та Автономної республіки Крим. Дослідження проводили в липні і серпні 2023 року.

Дослідження показало, що зараз більшість українців дізнаються новини із соціальних мереж, використовуючи смартфони. Особливо стрімко популярності набув телеграм, з якого у 2021 році черпали новини лише 20% українців, а в 2023 році — 76%.

«Різкий ріст популярності телеграму почався, коли почалися масові обстріли України. [...] Очевидно, люди стали його використовувати з питань безпеки, бо там одразу говориться, куди летять ракети, куди летять шахеди, де треба ховатися у бомбосховищах і скільки ще часу є на те, щоб сховатися», — сказала Оксана Майдан, заступниця директорки Internews в Україні.

Оксана Майдан

Загалом соціальні мережі залишаються основним джерелом новин для більшості українців — 76%. І 35% з них при цьому дізнаються новини виключно з соцмереж, не звертаючись до інших джерел інформації. Понад 40% респондентів дізнаються новини із інтернет-сайтів, 30% — з телебачення. Ще 10% користуються для цього радіо і лише 3% — друкованими медіа.

Також дослідження показало, що більшість громадян знають про існування дезінформації, проте лише 8% її точно визначає.

«Однак лише 38% осіб, котрі обізнані про дезінформацію, вважають її нагальною проблемою, — сказала директорка Internews в Україні Джилліан Маккормак. — Найбільш імовірно через те, що люди схильні бути надто впевненими у своїй здатності відрізнити дезінформацію від правди».

 

Джилліан Маккормак

Джилліан Маккормак підкреслила, що Internews співпрацював з Інститутом масової інформації (ІМІ), «Детектором медіа», Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика та Академією Української преси.

Читайте також: 

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY