detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
31.10.2023 20:59
У мережі поширили дипфейкове відео з журналісткою російської служби «Голосу Америки», яка нібито в ефірі рекламує платформу для трейдингу
У мережі поширили дипфейкове відео з журналісткою російської служби «Голосу Америки», яка нібито в ефірі рекламує платформу для трейдингу
Фейковий ролик, згенерований штучним інтелектом, був опублікований на фейсбук-сторінці аргентинського комунікаційного агентства Digit Estudio, яке, ймовірно, неактивне з 2021 року.

У фейсбуці поширили дипфейкове відео, створене штучним інтелектом, з образом журналістки російської служби «Голосу Америки» Ксенії Туркової, в якому ведуча нібито «презентує» торгову платформу. Про це «Голосу Америки» стало відомо у п'ятницю, 27 жовтня. 

Відео починається вступним словом Туркової російською мовою, однак більша частина ролика — також згенероване штучним інтелектом «включення» ізраїльського підприємця Юрія Мільнера, який начебто рекламує платформу для трейдингу.

Відео було опубліковане на фейсбук-сторінці аргентинського комунікаційного агентства Digit Estudio, яке, ймовірно, неактивне з 2021 року.

«Голосу Америки» не вдалося визначити, хто створив шахрайську рекламу. Наразі обліковий запис агентства та саме фейкове відео недоступні, однак компанія Meta досі не відповіла на електронний лист видання з проханням прокоментувати цю ситуацію.

За словами Ксенії Туркової, яка з 2017 року живе в США, їй знадобилося кілька хвилин, щоб зрозуміти, що відео підроблене. 

«Добре, що це була реклама. Але що буде наступного разу? А що, якщо вони підроблять відео, де я кажу, що я підтримую війну Путіна в Україні, наприклад, або кажу, що я підтримую теракти? Або це буде порноконтент? Я відчувала себе вразливою, і я відчувала, що моя репутація як журналіста може бути під загрозою», — прокоментувала медійниця.

Як зауважив заступник директора Центру бізнесу та прав людини Нью-Йоркського університету Стерна Пол Барретт, суть дезінформації часто полягає не в тому, щоб переконати людей думати так чи інакше, а насправді заплутати їх та підірвати віру в те, що вони бачать, чують або ж читають. 

«Ведучі новин є обличчям довіри до традиційних медіа. Їх залучення, здається, є одним із найефективніших методів поширення дезінформації з усіх, що ми бачили досі», — також зазначив Білл Дрексель, фахівець зі штучного інтелекту в Center for New American Security у Вашингтоні.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що в соцмережах почастішали випадки шахрайської реклами з дипфейковими відео, створеними за допомогою штучного інтелекту. З початку жовтня жертвами дипфейків стали голлівудський актор Том Хенкс, ютубер, який має найбільше підписників у світі, MrBeast та двоє телеведучих ВВС — Метью Амролівала та Саллі Бандок.

Зокрема, образи зірок BBC були використані для шахрайського просування у фейсбуку можливості інвестувати в криптовалюти. На відео журналісти нібито «представляють» Ілона Маска, мільярдера, власника X, та рекламують можливість для інвестицій у криптовалюту.

Фото: скриншот дипфейкового відео / Voice of America 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY