detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
30.10.2023 15:49
ГО «Жінки в медіа» опублікувала дослідження про загрози гендерної дезінформації щодо українських журналісток
ГО «Жінки в медіа» опублікувала дослідження про загрози гендерної дезінформації щодо українських журналісток
Авторки дослідження звертають увагу, що в Україні жінки, які піддаються інформаційним атакам, змушені сам на сам боротися із проблемою.

Громадська організація «Жінки в медіа» опублікувала своє дослідження «Недооцінена загроза: гендерна дезінформація щодо українських журналісток». Це дослідження було зроблено в рамках проєкту «Голоси України», що був реалізований Європейським Центром свободи преси й медіа (ECPMF) за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Авторки дослідження, медіакспертка, голова ГО «Жінки в медіа» Ліза Кузьменко та докторка філологічних наук, професорка Національної академії Служби безпеки України Лариса Компанцева, наголошують, що їхня публікація — «одна з перших ґрунтовних спроб дослідити питання гендерної дезінформації, зокрема щодо українських журналісток, під час російської військової агресії в Україні».

«Через відсутність уваги до проблеми гендерної дезінформації як з боку держави, конкретних інституцій, почасти медіа, жінки, які піддаються інформаційним атакам, змушені сам на сам боротися із проблемою та її наслідками, що у довгостроковій перспективі може призвести до зниження рівня залученості жінок у суспільно-політичні процеси. Порушуючи важливі теми і виборюючи права інших, медійниці не завжди готові боротися за свої, адже прецеденти публічного виявлення і відповідного реагування на саме гендерну дезінформацію — це поки що окремі кейси, а не систематичне реагування», — йдеться у коментарі авторок дослідження.

Один із основних висновків, до яких дійшли дослідниці: між гендерними фейками та загальними наративами існує зв'язок, причому ці наративи «є частиною російської пропагандистської машини, ґранд-наративу про Україну».

Авторки дослідження сподіваються, що що інформація, оприлюднена в їхній роботі, «сприятиме видимості проблеми гендерної дезінформації та допоможе знайти шляхи її подолання». Вони також вважають, що їхні напрацювання можуть стати у пригоді під час складання програм допомоги та підтримки жінкам-журналісткам в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали, що на порталі «Дія. Освіта» виклали освітній серіал для підлітків «Базові знання про гендер», який пояснює, чому гендерним стереотипам не місце в житті сучасної молоді та як із ними можна боротися. 

У серпні громадська організація «Жінки в медіа» проводила опитування «Гендерний баланс у прийнятті рішень в медіаорганізаціях України». Як повідомили в ГО, опитування працівниць і працівників медіа допоможе проаналізувати рівень представленості жінок на керівних посадах у медійних організаціях країни.

На «Громадському радіо» стартував новий проєкт про гендерну рівність — подкаст «Чоловіки про культуру ненасильства» із ведучими Анастасією Багалікою та Андрієм Куликовим

Фото: фейсбук-сторінка ГО «Жінки в медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY