detector.media
26.10.2023 23:27
У майбутньому можливі конфлікти між українцями, які виїхали з України під час повномасштабної війни, і тими, які залишилися, — КМІС
У майбутньому можливі конфлікти між українцями, які виїхали з України під час повномасштабної війни, і тими, які залишилися, — КМІС
Третина респондентів навіть вважають імовірним сценарій, що громадськість сприйматиме біженців за кордон як зрадників.

Серед українців поширені почуття щодо можливих конфліктів між тими, хто виїхав з України під час повномасштабної війни, і тими, хто залишився. Про це свідчать результати опитування, які провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

«Респонденти відчувають потенціал конфліктності навколо українських біженців, які повернуться пізніше додому. З одного боку, більшість респондентів (66%) вважають, що громадськість нормально прийме людей, які повертають з-за кордону до нормального життя в Україні. З іншого боку, близько половини очікують, що ставлення може бути відмінним до різних категорій громадян (54%), а також очікують, що можуть виникнути деякі проблеми (52%). Також половина респондентів очікують, що влада може ухвалити несприятливі для біженців закони (49%). Третина респондентів (36%) навіть вважають імовірним сценарій, що громадськість сприйматиме біженців за кордон як зрадників», — йдеться у висновках опитування.

Питання, яке ставилося українцям, було сформульовано так: «Уявіть собі, що в Україну після завершення широкомасштабного вторгнення повертаються українці, які покинули країну через війну, і також ті, хто не повернувся одразу, щоб бути доступними для призову (і чоловіки, і жінки). На Вашу думку, які наступні твердження будуть описувати ситуацію: дуже ймовірно, скоріше ймовірно, скоріше малоймовірно, дуже малоймовірно буде мати місце в Україні».

66% респондентів відповіли, що вважають, що громадськість нормально прийме людей, які повертаються з-за кордону до нормального життя в Україні. 54% очікують, що ставлення може бути відмінним до різних категорій громадян. 52% очікують, що можуть виникнути деякі проблеми.

Також 49% респондентів очікують, що влада може ухвалити несприятливі для біженців закони. 36% респондентів навіть вважають імовірним сценарій, що громадськість сприйматиме біженців, як зрадників.

Опитування проводилося 4–20 вересня 2023 року шляхом особистого інтерв’ю. У ньому взяли участь 2005 мешканців усіх доступних регіонів України старше 18 років, крім тимчасово окупованих та недоступних через безпекову ситуацію.

Похибка вибірки не перевищує 3,5%.

Нагадаємо, що за останній рік кількість тих, хто стверджував про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, зменшилась із 55% до 25%. Соціологи  почали фіксувати більш песимістичні оцінки в суспільстві у ставленні до ветеранів та їх повернення до цивільного життя. Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування, яке презентували Український ветеранський фонд Мінветеранів та Соціологічна група «Рейтинг».

Фото: українські біженці в Європі / УНІАН

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY