detector.media
23.10.2023 23:24
До тимчасово окупованих територій України не має доступу жодна міжнародна організація, — Дмитро Лубінець
До тимчасово окупованих територій України не має доступу жодна міжнародна організація, — Дмитро Лубінець
В окупованому Криму 186 осіб незаконно перебувають у місцях позбавлення волі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що наразі жодна міжнародна організація не має доступу до тимчасово окупованих територій України.

Про це омбудсман повідомив під час онлайн-конференції «Битва за Крим. Битва за права людини».

«До онлайн-конференції “Битва за Крим. Битва за права людини” у межах Кримської платформи доєдналися представники з усіх континентів світу — понад 61 країни! Її наш Офіс організував спільно з громадським захисником прав Чеської Республіки Станіславом Кржечеком для омбудсманів світу», — розповів Дмитро Лубінець.

На конференції він указав на виклики та порушення прав людини на території тимчасово окупованого Криму: свавільні затримання та незаконні ув’язнення громадян України; примусову паспортизацію та мобілізацію українців, використання території півострова як плацдарму для бойових дій; примусове переміщення або депортацію українських громадян, зокрема й дітей; утиски української та кримськотатарської мов, мілітаризацію освітнього процесу.

За словами Уповноваженого ВР, на півострові 186 осіб незаконно перебувають у місцях позбавлення свободи.

«Наразі жодна міжнародна організація не має доступу до ТОТ України. А Росія там чинить злочини щодня! Тому я звернувся до своїх колег, омбудсманів різних країн, із закликами. Серед яких — допомогти Україні повернути додому всіх депортованих, незаконно переміщених українських дітей, цивільних заручників і військовополонених, а також — підтримати Формулу миру Президента України», — наголосив Лубінець.

Своєю чергою Голова ВР Руслан Стефанчук зазначив, що агресор нехтує навіть загальноприйнятими цінностями. «І в такій реальності вже майже 10 років живуть мешканці окупованої АР Крим та міста Севастополя», — констатував спікер парламенту.

Нещодавно Дмитро Лубінець повідомляв, що серед 180 політв’язнів, яких незаконно утримує РФ, — 116  кримських татар. «Кричущим порушенням Росією основоположних прав людини і норм міжнародного права стала нещодавня загибель у застінках Кремля двох закатованих політв’язнів — Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова. Їм не надали необхідної медичної допомоги», — написав омбудсман у своєму телеграмі.

 Фото: фейсбук-сторінка Дмитра Лубінця

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY