detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
21.10.2023 12:06
У 28 українських університетах працюють студентські мовні омбудсмани
У 28 українських університетах працюють студентські мовні омбудсмани
19 жовтня Тарас Кремінь обговорив з ними питання необхідності створення Ліги мовних амбасадорів, які стежитимуть за дотриманням мовного законодавства в закладах освіти.

19 жовтня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь провів першу онлайн-зустріч з 28 студентськими мовними омбудсманами України та обговорив питання необхідності створення Ліги мовних амбасадорів.  

На зустрічі обговорили питання посилення контролю за дотриманням мовного закону, забезпечення прав на навчання державною, а також створення можливостей для утвердження української мови в молодіжному середовищі.

«Ми формуємо Лігу мовних амбасадорів — людей з державницькою позицією, готових посилювати контроль за дотриманням мовного законодавства. Студентський мовний омбудсман — це не тільки розмовні клуби і творчі зустрічі, це і надання правової допомоги тим, чиї мовні права були порушені. Якщо під час освітнього процесу будуть траплятися ситуації всупереч мовного Закону, студент не має бути осторонь.

Зараз — кращі можливості для розвитку державної мови. Наше завдання — ефективно допомагати молоді розбудовувати українське суспільство. Сподіваюсь, що й інші навчальні заклади будуть активними в захисті студентських мовних прав і найближчим часом долучаться до команди мовних омбудсманів», — зазначив Тарас Кремінь.

Наразі мовний омбудсман є в таких українських навчальних закладах:

Нагадаємо,  за дев’ять місяців 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення мовного закону, з них 277 — щодо сфери освіти. 11 освітян отримали попередження за порушення закону про мову.

Нещодавно Тарас Кремінь закликав Міністерство освіти і науки України посилити контроль за дотриманням мовного законодавства в закладах фахової передвищої та вищої освіти.

Фото: istockphoto.com

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY