detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
21.10.2023 10:20
У Києві в листопаді відбудеться фестиваль-огляд «Нове німецьке кіно»
У Києві в листопаді відбудеться фестиваль-огляд «Нове німецьке кіно»
Переглянути програму заходу можна буде також в Одесі, Львові, Чернівцях і Харкові.

На річницю падіння Берлінського муру, 9 листопада, в київському кінотеатрі «Жовтень» стартує 29-й фестиваль «Нове німецьке кіно», який триватиме до 14 листопада. Глядачі побачать добірку знакових прем'єр і головних хітів німецького кінематографу. Про це повідомила пресслужба кінокомпанії «Артхаус Трафік». 

Згодом також стануть відомі дати показів у Львові, Одесі, Чернівцях і Харкові. 

Фільмом-відкриттям фестивалю стане романтична комедія «Полум’яне небо» режисера Крістіана Петцольда, відомого за стрічками «Ундіна» й «Транзит». Сюжет розгортається навколо молодого письменника, який рушає пожити в будинку на березі моря, щоб зосередитися на своїй книзі. Однак чарівна сусідка й несподівані зустрічі відволікають його від роботи. Коли неподалік спалахує лісова пожежа, головні герої опиняються у пастці полум’я та починають зближуватися.

На цьогорічному Берлінале картина здобула «Срібного ведмедя», а на Одеському кінофестивалі, де пройшла українська прем’єра, — Спеціальну відзнаку журі міжнародного конкурсу. 

Кадр з фільму «Полум'яне небо»

Драма «Ідеальні дні» — нова робота знаменитого Віма Вендерса, триразового номінанта на «Оскар», володаря «Золотої пальмової гілки» Канн, «Золотого лева» Венеції та Премії BAFTA. Головний герой стрічки — прибиральник туалетів у Токіо. Він задоволений простим життям: дотримується структурованого розпорядку, а вільний час присвячує своїй пристрасті — слуханню рок-музики, читанню книг та вирощуванню дерев. Виконавця головної ролі Кодзі Якусьо визнали найкращим актором на Каннському кінофестивалі.

Кадр з фільму «Ідеальні дні»

На фестивалі також можна буде переглянути одну з головних німецьких кіноподій року — драму «Учительська» режисера Ількера Чатака, яку висунули на здобуття премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». Картина здобула дві відзнаки на Берлінале, а пізніше отримала ще п'ять нагород Німецької кінопремії. Фільм розповідає про вчительку-ідеалістку, яка намагається розплутати справу про крадіжку в школі. Одна драматична подія перетворюється на психологічну війну, а сама жінка опиняється між своїми ідеалами та шкільною системою, де наслідки її дій загрожують зламати її саму. Втілила головну героїню Леоні Бенеш — зірка серіалів «Вавилон-Берлін» і «Корона».

Кадр з фільму «Учительська»

Ще одна стрічка з програми Берлінського кінофестивалю — «Одного разу ми все розповімо одне одному». Події мелодрами режисерки Емілі Атеф, у доробку якої картина «Три дні з Ромі Шнайдер» та кілька епізодів серіалу «Убиваючи Єву», розгортаються в 1990 році — останнім літом перед возз’єднанням Німеччини. Це історія кохання юної дівчини та вдвічі старшого за неї чоловіка. Одну з головних ролей виконує зірка серіалу «Пітьма» Фелікс Крамер.

Кадр з фільму «Одного разу ми все розповімо одне одному»

Фестиваль проводить Goethe-Institut в Україні спільно з кінокомпанією «Артхаус Трафік» за підтримки генерального партнера German Films та офіційного партнера ProCredit Bank.

Нагадаємо, 21 жовтня в культурному центрі «Кластер “Краків”» пройде церемонія відкриття 52-го київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Цьогоріч фестиваль повертається до свого повного формату — з усіма конкурсними показами: міжнародним конкурсом, національним конкурсом, документальним конкурсом, Molodist Teen Screen (покази дитячого конкурсу Teen Screen відбуватимуться в кінотеатрі «Краків») та позаконкурсною програмою. Ознайомитись із програмою та розкладом «Молодості» можна тут.  

Фото: «Артхаус Трафік»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY