detector.media
20.10.2023 17:48
Проросійські боти та аноніми масово дискредитують українських біженців у соцмережах за кордоном, — ІМІ
Проросійські боти та аноніми масово дискредитують українських біженців у соцмережах за кордоном, — ІМІ
Головні наративи пропаганди: українці ліниві і не хочуть працювати, подорожують у пошуках соцвиплат, втікають не від війни, а від поганого життя, не цінують допомогу, мають більше привілеїв, ніж інші, і здатні лише «доглядати за старими або мити унітази».

Проросійські користувачі соцмереж дискредитують біженців з України, розповсюджуючи наративи кремлівської пропаганди у групах допомоги українцям за кордоном. 

Про це йдеться в дослідженні Інституту масової інформації (ІМІ), який проаналізував у соціальних мережах Facebook, Telegram та YouTube за кордоном проросійські наративи, спрямовані проти українських біженців.

Російські наративи поширюються, зокрема, через дописи в групах допомоги українцям за кордоном, у повідомленнях, відео та коментарях до них у соцмережах. Це, наприклад, фейсбук-спільноти «SOS! Допомога українцям! Допоможемо разом! Тримісто і околиці», «Ukrainian Canadians | Українці Канади», «Мост: группа помощи украинским беженцам» тощо, чи телеграм-канали «Інфодопомога.ЄС», «Українці в ЄС», «Работа в Германии», «Українці в Німеччині», «Помощь украинцам в Германии», а також ютуб.

Наймасовіше російські наративи просувають у групах допомоги українцям у Німеччині, адже саме там наразі проживає найбільша кількість українських шукачів притулку.

Для ретрансляції пропаганди в соцмережах залучають ботів, так званих російських німців (нащадків етнічних німців, давно русифікованих, які в останні десятиліття повернулися до Німеччини) та навіть буцімто проросійських українців. Ідеться про анонімні дописи нібито від імені українців з провокативним змістом.

Моніторинг ІМІ виявив, що проти українців за кордоном найчастіше використовуються такі наративи:

Як встановило дослідження, поширення проросійських наративів націлене на те, щоб сформувати у мешканців країн ЄС негативне ставлення до українців, а також домогтися припинення чи принаймні зменшення обсягів західної допомоги Україні й загалом вплинути на суспільні та політичні настрої в Європі. Провокативні дописи в соцмережах мають також на меті розсварити українців між собою та вкорінити їм комплекс меншовартості. 

З детальним аналізом проросійських наративів у соцмережах за кордоном, спрямованих проти українських біженців, можна ознайомитися в дослідженні ІМІ.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY