detector.media
20.10.2023 17:52
Сокира епохи енеоліту, мечі періоду правління Святослава — до України повернули викрадені окупантами культурні цінності
Сокира епохи енеоліту, мечі періоду правління Святослава — до України повернули викрадені окупантами культурні цінності
Американські митники вилучили артефакти в росіянина, який намагався незаконно ввезти їх до США.

На зберігання до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» передали 14 артефактів, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій країни. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.  

Найдавніший із них — кам’яна частина сокири епохи енеоліту (приблизно п’яте-третє тисячоліття до нашої ери). Найновітніший експонат за історичним віком — мечі періоду правління князя Святослава. 

Також були передані документи з описом артефактів — квитанції, вилучені у громадянина Російської Федерації, котрий намагався незаконно ввезти їх до США. Артефакти вилучені Митно-прикордонною службою США.

За словами виконувача обов’язків гендиректора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максима Осипенка, ці предмети мають археологічне походження. 

«Археологія — це цінність, яка має прив'язку до місця. Дуже важливим аспектом є з'ясування, звідки походять ці предмети. Можливо, це з існуючих або викрадених музейних колекцій, або чорна археологія. Попереду ще велика робота зі з’ясування того, звідки походять ці предмети», — сказав Осипенко. 

Він зазначив, що у майбутньому, можливо, ці предмети отримають музеї, які потребують поповнення своїх музейних колекцій, а поки їх передали на тимчасове зберігання до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». 

«Буквально вчора в Україну у співпраці українських правоохоронних органів, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства культури та інформаційної політики з відповідними партнерськими організаціями зі США надійшла партія незаконно вивезених артефактів. Ідентифікація цих предметів відбувалась спочатку за фото, потім безпосередньо за участі експертів», — сказав виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

За його словами, фіксація незаконного переміщення культурних цінностей відбувається постійно. 

Максим Осипенко

«Сьогодні складно говорити про обсяги всього, що вивезено з окупованих територій України. До прикладу, після того, як Збройні сили України повернули під контроль Херсон, у фондосховищах Херсонського художнього музею виявилась нестача 16 тисяч предметів. І це лише один музей. Можемо собі уявити загальні обсяги наших загальних втрат. Як довго ми будемо повертати наші культурні цінності, сказати складно, адже досі ми повертаємо незаконно вивезене з України ще часів Другої світової війни. Робота ця буде великою і непростою», — зауважив Карандєєв.

Як повідомлялось раніше, під час візиту до США Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії повернення культурних цінностей, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України. Сполучені Штати передали Україні артефакти, викрадені з тимчасово окупованих територій і конфісковані американськими правоохоронцями при спробі ввезти їх на територію США. 

Читайте також:

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY