detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
18.10.2023 16:48
Ліцей №5 у Чернівцях відправив 830 кг російськомовних книжок на смітник історії
Ліцей №5 у Чернівцях відправив 830 кг російськомовних книжок на смітник історії
На гроші, які ліцей отримав від служби вторинної сировини, планують закупити сучасні українські книжки.

Учні та вчителі Чернівецького ліцею №5 «Оріяна» зібрали 830 кг російськомовних книжок і здали їх на макулатуру. Про це «Громадському радіо» розповіла директорка ліцею Галина Абрам’юк.

«Ми маємо позбуватися всього того, що для нас є ворожим. Це найперше. Маємо позбуватись того, що роками засмічувало мізки дітей “руським міром”, через літературу, написану російською мовою», — сказала в ефірі «Громадського радіо» Абрам'юк.

За її словами, російськомовні книги прибрали з бібліотеки ліцею, а частину того обсягу книжок, які відправили на переробку, принесли учні навчального закладу.

Авторка фото: Галина Абрам’юк / «Громадське радіо»

«Була класика не просто світової літератури, перекладена російською мовою, а такі речі, які сьогодні ми можемо трактувати як книги, що сприяли поширенню і возвеличенню держави, яка насправді є колосом на глиняних ногах. Наприклад, Ярослав Галан, написаний російською, перекладений», — розповіла директорка ліцею у Чернівцях.

На гроші, які ліцей отримав від служби вторинної сировини, планують закупити сучасні українські книжки, додала Абрам’юк.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що в Україні накопичують книжки, щоб відразу після деокупації поновити бібліотечні колекції на захоплених нині територіях. Про це розповів тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в інтерв’ю виданню «Телеграф».

Українці можуть передати літературу з побажаннями нашим військовим у рамках ініціативи «Книга на фронт». 

У березні цього року Центр національного спротиву повідомляв, що Росія виділила 360 млн рублів для поширення російської літератури на окупованих територіях.

У тимчасово захопленому Маріуполі російські загарбники знищили 180 тисяч книжок та чотири бібліотеки. 

Авторка фото: Галина Абрам’юк / «Громадське радіо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY