detector.media
09.10.2023 22:10
Померла дитяча письменниця Марія Морозенко
Померла дитяча письменниця Марія Морозенко
Марії Морозенко не стало сьогодні, а ще вчора вона привозила до Київського військового госпіталю волонтерський недільний обід.

Сьогодні, 9 жовтня, померла Марія Морозенко, українська дитяча письменниця та поетеса, літературна редакторка, філологиня, лавреатка багатьох літературних премій. 

Про це на сторінці письменниці у фейсбуку повідомила її донька: «Шановні друзі. Світла та прекрасна людина Марія Морозенко сьогодні померла. Пізніше надам інформацію з приводу поховання». 

 

Про смерть Марії Морозенко сповістила й відома журналістка Ольга Мусафірова. 

«Сьогодні померла Марія Морозенко.  

Тобто, учора, в неділю, вона в останній раз привезла до військового госпіталю волонтерський недільний обід. Як возила всі місяці цієї страшної війни. І хлопці, як завжди, дякували їй за материнську заботу і посміхалися, а вона їм казала — “До зустрічі!”» — написала Ольга Мусафірова. 

«Детектору медіа» Ольга Мусафірова розповіла, що познайомилася з Марією Морозенко так, як зазвичай знайомляться волонтери.  

«Минулої пізньої осені я привезла з дачі багато кизилу та почала шукати: може, щось із нього можна зробити таке, “довгограюче”, щоби на фронт надіслати? І моя подруга, літераторка й громадська діячка Галина Дацюк, дала телефон Марії Морозенко і сказала: “Дівчата готують недільні обіди для військового госпіталю в Києві”. Я зустрілася з Марією, передала кизил, і з тих пір ми підтримували стосунки.  

У неї була якась неймовірна сила духу і любові. У повному сенсі слова, Марія залишалася бійцем до останньої хвилини власного життя. Її обожнювали поранені. Не уявляю навіть, як їм сказати про втрату...», — розповіла пані Ольга. 

У 2018 році Марія Морозенко стала лавреаткою премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки. У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» переможцями визнали  її повісті «Іван Сірко. Великий характерник», «Іван Сірко. Славетний кошовий». 

Марія Морозенко (справжнє прізвище — Мороз) — українська дитяча письменниця та поетеса, членкиня Національної спілки письменників України, літературна редакторка, філологиня, лавреатка багатьох літературних премій. Очолювала Київську організацію НСПУ. 

Фото: Марія Морозенко / сайт Національної спілки письменників України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY