detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
07.10.2023 16:39
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 жовтня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 жовтня 2023 року
Порушені права українців на окупованих територіях та в анексованому Криму.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1».

Про цифровий авторитаризм в Росії говорили у блоці «FreeДом». Вперше за час існування марафону до гостьової студії запросили Саркіса Дарбіняна, голову юридичної практики «Роскомсвободи». Він говорив про спостереження за людьми в Росії через інтернет. Гість прогнозував погіршення свободи в мережі. Та закликав росіян користуватися не кнопковими телефонами, а хоча б захищеними та запароленими додатками Signal чи Watsap для обміну смс чи дзвінків. 

Автор телеграм-каналу «Можем обьяснить» Ілля Давлятчин розповів про кримінальні «досягнення» окупантів, які повертаються в Росію. Наприклад, у Росії збільшилася кількість випадків сімейного насильства. 

Про залежність Грузії від російських грошей у блоці «FreeДом» говорили із членом парламенту Грузії Георгієм Вашадзе.

У блоці каналу «Інтер» про те, що Росія поставила свою економіку на так звані військові рейки, говорили з Олегом Устенком, радником президента України з економічних питань. Він вважав, що російська влада може не зменшувати виплати в соціальній сфері, проте зупинити їхню індексацію. Населення Росії, на думку експерта, відчує зміни на гірше. 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров коментував випадок у Криму, де чоловік убив подружжя, яке нібито виступало за Україну. Рефат Чубаров не зміг ані спростувати, ані підтвердити, що вбивство сталося на політичному ґрунті. Втім, наголосив, що якою б не була мотивація, важливо пам’ятати, що у Криму відбувається демонізація всього українського та кримсько-татарського. Це робиться для того, аби придушити проукраїнські настрої. 

Другий день поспіль в ефірі марафону йшлося про те, що Росія намагається відвернути США від України. Коментував це питання у блоці каналу «1+1» Ігор Айзенберг, професор Нью-Йоркського університету. Він вважав, що спроби Кремля розхитати підтримку Україну у Штатах не нові, і нагадав, що в США є ультраправі, які проти виділення допомоги Україні. Також Айзенберг вважає, що політикам, які роблять корисні для Кремля речі, насправді не платять, як прийнято вважати. 

У цьому ж блоці гостем був український блогер та журналіст Денис Казанський, який говорив про незаконно мобілізованих російською окупаційною владою українців. За інформацією Казанського, мобілізовані російські ув’язнені, що  потрапляються в армію, мають більше прав, ніж мобілізовані українці з окупованих територій.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY