detector.media
04.10.2023 22:27
Медіарегулятори України, Латвії, Литви, Польщі та Румунії підписали Декларацію про співпрацю і взаємну підтримку в боротьбі з дезінформацією
Медіарегулятори України, Латвії, Литви, Польщі та  Румунії підписали Декларацію про співпрацю і взаємну підтримку в боротьбі з дезінформацією
Декларація передбачає, що країни-підписанти надаватимуть взаємну підтримку заходів у сфері аналізу та стримування поширення багатовимірної дезінформації на національному, регіональному й міжнародному рівнях.

Медіарегулятори України, Латвії, Литви, Польщі та  Румунії підписали у Варшаві Декларацію про співпрацю і взаємну підтримку в боротьбі з дезінформацією. Про це повідомила Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення.

Таким чином п’ять східноєвропейських країн скріпили свої наміри разом докладати зусиль для протидії впливу пропаганди —  насамперед російської —  у суспільствах цих країн.

Декларація передбачає, що Україна, Латвія, Литва, Польща та  Румунія надаватимуть взаємну підтримку заходів у сфері аналізу та стримування поширення багатовимірної дезінформації на національному, регіональному й міжнародному рівнях.

Країни мають намір ініціювати заходи для спільного навчання громадян з виявлення, реагування та запобігання дезінформації, а також налагоджувати співпрацю між європейськими і національними платформами фактчекінгу.

Підписанти також докладуть зусиль для розробки єдиних механізмів регулювання медіа в країнах підписантів, які сприятимуть підготовці й реалізації спільних оцінок та позицій щодо протидії дезінформації.

Для обміну інформацією та координації угод для втілення Декларації буде створено секретаріат.

Декларація набуває чинності з дня її підписання. Вона укладена на невизначений термін із можливістю відкликання в будь-який час із попереднім повідомленням усіх підписантів.

«Ця подія є чітким виявом спільної відповідальності і рішучості країн Східної Європи боротися з викликами, які ставлять перед нами дезінформація та російська пропаганда, — зауважила після підписання документа голова Національної ради Ольга Герасим’юк. — Історія ще раз доводить, як пропаганда, побудована на викривленні реальності, може впливати на суспільство і бути ключовим інструментом в руках тих, хто прагне контролювати думки громадян».

Голова Національної ради з питань мовлення Республіки Польщі Мацей Свірскі назвав підписання Декларації історичною подією. «Сьогодні такі позитивні речі є дуже важливими», — зазначив він.

Фото: сайт Нацради з питань телебачення і радіомовлення

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY