detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
03.10.2023 18:24
У Національній бібліотеці імені Вернадського відкрили меморіальну дошку британському журналісту Ґарету Джонсу
У Національній бібліотеці імені Вернадського відкрили меморіальну дошку британському журналісту Ґарету Джонсу
Її встановили в читальній залі відділу зарубіжної україніки.

У вівторок, 3 жовтня, в Національній бібліотеці імені Вернадського відбулося відкриття меморіальної дошки британському журналістові Ґарету Джонсу. Він одним із перших розповів про Голодомор в Україні 1932–1933 років. Про це пише «Читомо».

«Памʼяті випускника Валійського університету в м. Абериствит і Кембриджського університету Ґерета Ричарда Воена Джоунза (нар. 1905 р.) — одного з перших журналістів, які повідомили про Голодомор у радянській Україні 1932–1933 рр.», — зазначено на меморіальній дошці, яку встановили в читальній залі відділу зарубіжної україніки.

Бронзова табличка була виготовлена в художній майстерні Любові та Мирослава Трутяків у Торонто. Ініціатором цього став канадський історик та географ українського походження Любомир Луцюк.

На сайті бібліотеки також повідомили про нагородження лауреатів 2023 року відзнакою «Медаль Ґарета Джонса. Правда і Честь». Серед них:

Нагадаємо, Ґарет Джонс став першим іноземним журналістом, який, попри заборону поїздок до УРСР, під своїм ім’ям написав про Голодомор в Україні 1932–1933 років. Він занотовував свідчення селян та публікував їх на сторінках американської, німецької та британської преси. Джонса було вбито в Маньчжурії у 1935 році за нез’ясованих обставин. 

Раніше ми повідомляли про те, що у Дніпрі одну з вулиць назвали на честь Ґарета Джонса.

Читайте також:

Фотоgarethjones.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY