detector.media
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
02.10.2023 15:48
«Він надихнув усю редакцію любити життя»: вийшов фільм про загиблого журналіста-воїна 24 каналу Юрія Олійника
«Він надихнув усю редакцію любити життя»: вийшов фільм про загиблого журналіста-воїна 24 каналу Юрія Олійника
Оператор 24 каналу загинув у бою на Луганщині в березні 2022 року. Це була друга війна Юрія проти Росії — уперше він пішов воювати, коли росіяни окупували Донбас.

24 канал опублікував фільм про свого оператора, військового Юрія Олійника, який загинув у бою на Луганщині 23 березня 2022 року. 

«Це стрічка про неймовірного чоловіка, який любив життя. Який вчив нас любити гори. Який не вмів по-іншому, тільки на повну. Який був відданим своїй країні. Аж до кінця», — говорять колеги про полеглого героя у фільмі-спогаді, який вийшов на 24 каналі. 

Юрія Олійника згадують як веселу, товариську людину, котра швидко влилася в колектив каналу і сумлінно працювала. Він був дуже чесним і принциповим, справедливим і небайдужим, кажуть медійники.

2014 року Юрія Олійника призвали у 24-ту бригаду імені Короля Данила. Він зібрався і поїхав. Коли був зв'язок, говорив, що все добре, нічого не треба, все спокійно. Антон Муравейник, котрий служив із Юрієм у 2014–2015 роках у львівському батальйоні ТрО, що його згодом переформатували в мотопіхотний батальйон при 24-ій бригаді, згадує: «Юра був дуже світлою, чесною і порядною людиною. Він не дуже любив говорити про війну зі сторонніми, ба навіть із родиною».

Після повернення з АТО Юрій Олійник брав участь у різних проєктах, але до тих, що були про військових, ставився з особливим трепетом. Також він намагався використати свій досвід: наприклад, допомагав молодим журналістам робити матеріал із Яворівського полігону.

Ось лише декілька спогадів про нього:

Своєю любов’ю до життя Юрій Олійник надихав не тільки колег. Хоч останні три роки він жив на знеболювальних через хворі суглоби, нікому не казав про це і водив у гори людей з інвалідністю. Колеги згадують: під час походу на гори Пікуй та Боржаву Юрій ніс «джульєтку» (візок, який допомагає піднімати в гори людей з інвалідністю) на плечах разом з іншими хлопцями.

Як тільки почалася повномасштабна війна РФ проти України 24 лютого 2022 року, Юрій одразу заявив, що піде на фронт, і в перший же день явився до військкомату.

Колеги розповідають, Юрій зізнався, що їде на війну, і з усіма попрощався. Він одразу відправився до своєї бригади, з якою воював ще у 2014 році. А 23 березня 2022 року надійшла звістка про загибель Юрія Олійника.

Юрій був талановитим фотографом і оператором. Він працював над проєктами «Ми», «Ми 2.0», «Трансплантація», «Зберегти життя», а також над створенням проєкту «Інтерв’ю 24», зокрема, знімав інтерв’ю з ВІЛ-позитивною, «День у швидкій», інструкцію з першої домедичної допомоги та багато іншого.

«Усе, що ми можемо робити, — це памʼятати і шанувати цю памʼять. Любити спогади. Зігріватися фотографіями. І боротися. Допомагати Силам оборони, бо боротьба ще триває. Тепер це боротьба не Юрія Олійника, а за Юрія Олійника. За нього теж», — підсумовує у фільмі ведуча 24 каналу Софія Трощук.

Читайте також:

Фото: 24 канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY