detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
30.09.2023 10:19
На фронті загинув фотограф Володимир Миронюк (ОНОВЛЕНО)
На фронті загинув фотограф Володимир Миронюк (ОНОВЛЕНО)
Кілька днів тому він зробив останній фоторепортаж на позиції української піхоти, де росіяни вели «ураганний обстріл».

На фронті під Курдюмівкою на Донеччині загинув фотограф Володимир «Джон» Миронюк. Йому було 59 років. Про це 29 вересня повідомив журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, Миронюк загинув на передових позиціях «з фотоапаратом у руках, з кадрами останнього, найризикованішого репортажу». Фотограф зробив його кілька днів тому на позиції української піхоти, де росіяни вели багатоденний «ураганний обстріл». Три дні його тіло не могли забрати через атаки окупантів. 

«Описати його особистість дуже непросто. Українець, громадянин США, в Америці він працював багато років водієм-далекобійником. В Україну він приїхав надовго, коли почався Майдан. Він не був професійним журналістом. Він не був професійним фотографом. Він не був професійним солдатом. Але його вражаючі фотографії бачили багато людей, і щоб робити таке там, де він був на фронті, треба мати серце та витривалість воїна», — розповів Бутусов.

Він зазначив, що Миронюк неодноразово безпосередньо брав участь у бойових діях як доброволець та побував на всіх ділянках фронту. У США «Джон» фотографував природу, а в Україні почав робити світлини військових, які публікував на своїй фейсбук-сторінці.

«Він з 2014-го став одним з людей-талісманів на фронті, і віддячував фотографіями кожному солдату, якого зустрічав. (...) В архіві Володимира Миронюка унікальні кадри дуже багатьох українських героїв, чудові портрети, за якими багато історій», — додав Юрій Бутусов.

Наразі друзі загиблого фотографа шукають заклад у Києві, в якому можна було б організувати фотовиставку його робіт.

Головна редакторка видання «Петропавлівка.city» та газети «Степова зоря» Ірина Ситнік у коментарі ІМІ розповіла, що Володимир працював у виданні позаштатним фото- та відеографом. Разом вони їздили на позиції.

«Володимир Миронюк не був військовим, він з 2022 року був вільним фотографом. Він українець, але жив в США і мав громадянство США. З ним ми познайомилися на початку 2023 року. Так ми і почали співпрацювати. Він мені також передав багато архівів своїх. Це відео, де і війна зафіксована і воєнні злочини. Він не хотів, щоб це пропало і після перемоги це можна буде показати. Дуже довго не могли знайти його документи, по ньому було посвідчення редакції», — розповіла редакторка.

Церемонія прощання з фотографом відбудеться 1 жовтня у Києві на Байковому кладовищі о 12.00. 

«Детектор медіа» висловлює щире співчуття рідним і близьким Володимира Миронюка.

Фото: WM Blood / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY