detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.09.2023 09:47
З лютого 2022-го в Україні зафіксували 534 злочини проти об’єктів культурної спадщини, — CISS
З лютого 2022-го в Україні зафіксували 534 злочини проти об’єктів культурної спадщини, — CISS
200 порушень зафіксовано в окупованому Криму, ще 334 на окупованих територіях Херсонщини, Донеччини, Луганщини та Запоріжжя.

Від моменту повномасштабного вторгнення Росія вчинила щонайменше 534 злочини проти об’єктів української культурної спадщини в Україні. Про це йдеться в дослідженні неурядової організації «Кримський інститут стратегічних досліджень» (CISS), яке 27 вересня презентували на пресконференції в Києві, передає CNN.

Як заявила керівниця проєкту CISS Ельміра Аблялімова-Чийгоз, зафіксовані порушення включають «привласнення об’єктів культурної спадщини, використання культурних цінностей у воєнних цілях, переміщення культурних цінностей з окупованих територій, пограбування музеїв, незаконні археологічні роботи, модифікацію та реконструкцію пам’яток і деконтекстуалізацію історичних місць».

В окупованому Криму, за словами Аблялімової-Чийгоз, було зафіксовано 200 порушень. В інших областях України, окупованих Росією з 2022 року (Херсонській, Луганській, Запорізькій і Донецькій), зафіксовано 334 порушення щодо культурної спадщини, повідомила вона.

На сайті доступні також реєстр і мапа постраждалих від російського вторгнення об’єктів культурної спадщини в Україні.

CNN застерігає, що наразі не може незалежно перевірити дані CISS. Організація досліджує порушення культурної спадщини, починаючи з 2016 року. На головній сторінці сайту організації CISS описує свою роботу як «зосереджену на дослідженні стану охорони об’єктів культурної спадщини на тимчасово окупованих територіях України та визначенні основних тенденцій у перебігу подій у цій сфері через призму міжнародного гуманітарного права».

Нагадаємо, у квітні заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко повідомила, що в результаті російської військової агресії проти України на сьогодні пошкоджено або зруйновано 1373 заклади культури та понад 550 пам'яток культури. На їх відбудову знадобиться приблизно 100 мільярдів доларів США.

Фото: зруйнований музей Григорія Сковороди на Харківщині / Сергій Козлов

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY