detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
01.09.2023 17:39
У фінському видавництві Tammi вийшла книга журналіста і телеведучого «Еспресо» Сергія Руденка «Бій за Київ»
У фінському видавництві Tammi вийшла книга журналіста і телеведучого «Еспресо» Сергія Руденка «Бій за Київ»
А 5 вересня британське видавництво Polity Books перевипустить його книгу «Зеленський без гриму» з новими сімома розділами.

Сьогодні, 1 вересня, фінське видавництво випустило перший наклад книги українського журналіста Сергія Руденка «Бій за Київ». Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці і підтвердив у коментарі «Детектору медіа».

«Сьогодні у фінському видавництві Tammi вийшла моя книга "Бій за Київ". У перекладі фінською — "Київ — місто героїв". Книга одразу ж вийшла в електронному та аудіоформатах. П'ять годин фінською — про звитягу тих, хто боронив українську столицю. П'ять годин фінською — про тих, хто заслуговує на повагу і пам'ять. На обкладинці робота київського фотокора Wladyslaw Musiienko», — повідомив Сергій Руденко.

Нагадаємо, на початку серпня «Детектор медіа» повідомляв, що книга «Бій за Київ» про оборону столиці після початку повномасштабного вторгнення РФ вийшла у харківському видавництві «Фабула» і в інтерв’ю детально говорив про неї з автором. 

У коментарі нашій редакції Сергій Руденко розповів подробиці про те, як він минулого року писав цю книгу і як шукав можливості її видати.

«У фінському видавництві Tammi раніше уже вийшла моя книга "Зеленський без гриму". Це ті видавці, які мене підтримали у 2022 році, і ще на моменті, коли був готовий лише синопсис книги "Бій за Київ", вони купили права на видання у Фінляндії, — розповів журналіст. — У мене є агент Томас Відлінг, він німець, у нього є своя літературна агенція, він продає права на мої книжки західним видавництвам. Ми пропонували книжку "Бій за Київ" всім видавцям, які видали мою книгу про Зеленського у 2022 році. Якщо права на книгу про президента України придбали 25 видавництв, то на пропозицію придбати права на "Бій за Київ" відгукнулись лише 5 видавництв. Окрім Фінляндії, ця книга має вийти ще в Румунії, Грузії, Північній Македонії та Албанії, принаймні вони заявили, що хочуть її видати».

Як розповів Руденко, книгу «Бій за Київ» він писав з червня по жовтень 2022 року.

«Відверто кажучи, мені було незрозуміло, що буде із українськими видавництвами, книгарнями тощо. З огляду на ситуацію в Україні ми з моїм агентом одразу почали намагатися продавати права на книгу за кордон. Це не тому, що тут не було кому пропонувати, просто я думав, що все буде набагато гірше. Коли ж нам вдалось знайти п'ять іноземних видавництв, які придбали права, ми вирішили спробувати продати цю книгу й в Україні. І ось буквально три тижні тому книга "Бій за Київ" вийшла в українському видавництві “Фабула”», — сказав наш співрозмовник.

На обкладинці українського видання книги — ілюстрація українського графіка Нікіти Тітова, фіни ж створили оригінальну обкладинку, використавши фотографію фотожурналіста Влада Мусієнка, яку опрацювали дизайнери.

«Я більше довіряю у цій ситуації іноземним видавцям, бо вони працюють на свою аудиторію і краще за мене розуміють, що буде продаватися», — прокоментував рішення фінського видавництва автор книги.

Руденко зізнався, що не знає, яким є обсяг накладу його книги фінською, і повідомив деталі своєї угоди з Tammi.

«У жовтні 2022-го, ще до того, як робота над книгою була завершена, я уклав з фінським видавництвом угоду на 7 років. Протягом цього часу вони мають право видавати книгу "Бій за Київ" у тих обсягах, у яких вважатимуть за потрібне, виплачуючи мені роялті», — сказав журналіст.

Користуючись нагодою, «Детектор медіа» також розпитав Сергія Руденка про його роботу на каналі «Еспресо». Він повідомив, що 16 травня 2023-го залишив посаду головного редактора сайту «Еспресо.tv», але залишається на каналі, де виходить у праймтаймі його щоденна програма «Вердикт».

«Для мене новий телесезон почався у червні, коли вихід "Вердикту" перенесли з денного слоту на вечір, з 20:00 до 21:00. Працювати ввечері доволі непросто, бо у цьому слоті є достатньо жорстка конкуренція. Мені здається, у нас виходить непогано, судячи за цифрами, які я бачу», — сказав журналіст.

Насамкінець Сергій Руденко розповів «Детектору медіа», що 5 вересня у Британії у видавництві Polity Books вийде його книга про Зеленського в оновленому вигляді.

«На прохання британців я додав сім розділів, вони звернулись до мене із такою пропозицією взимку цього року. Нова книжка про нашого президента закінчується візитом Джозефа Байдена до України на початку лютого 2023-го», — повідомив журналіст.

Сергій Руденко — ведучий телеканалу «Еспресо», автор книжок про оточення Ющенка, Януковича, Тимошенко. 2021 року в Україні вийшла його книга «Зеленський без гриму». У 2022 році ця книга була перекладена у 25 країнах світу. Видана у Німеччині книга ввійшла у список бестселерів журналу Spiegel.

Фото: Сергій Руденко / фейсбук   

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY