detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
25.08.2023 23:45
Нацрада зареєструвала вже 35 онлайн-медіа, серед яких телеграм- та ютуб-канали
Нацрада зареєструвала вже 35 онлайн-медіа, серед яких телеграм- та ютуб-канали
На початку жовтня Європарламент голосуватиме Media freedom act, який передбачає більшу регуляцію онлайн-медіа.

35 онлайн-медіа, серед яких телеграм- та ютуб-канали, вже зареєстровані українським медіарегулятором. Як повідомляє кореспондент «Укрінформу», про це поінформував член Національної ради з питань телебачення радіомовлення Олександр Бурмагін під час дискусійної панелі «Медійні стратегії в час війни: що чекати від парламенту, регулятора та індустрії», яка відбулася в межах конференції «Воєнні медіавиклики 2023».

«Близько сорока онлайн-медіа зареєстровано, серед них телеграм-канал з Дніпра, є й кілька ютуб-каналів», — зазначив він. У коментарі «Укрінформу» Бурмагін назвав точну цифру зареєстрованих онлайн-медіа — їх наразі 35.

Під час дискусії він зазначив, що Закон «Про медіа» імплементується успішно, хоча вимагає великої роботи. Член Нацради зауважив, що згідно із законодавчим актом, в українському медіаполі впроваджуватимуться нові інститути, зокрема органи співрегулювання, які є взірцем для інших європейських країн.

«На орган співрегулювання постійно звертають увагу міжнародні експерти, говорячи, що це приклад для Європи — те, як він виписаний у Законі "Про медіа". Дійсно, наш Закон вивчають багато країн, і думають, що можна запозичити», — повідомив Бурмагін.

Водночас голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв зауважив, що з надією очікує на появу органів співрегулювання, «щоби медійники мали інструменти, аби самостійно вирішувати свої питання».

Голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук додала, що Україна із Законом «Про медіа» «обігнала» європейських законодавців. Зокрема, у «полі зору регулятора з'явилися онлайн-медіа».

Кравчук також поінформувала, що на початку жовтня Європарламент голосуватиме Media freedom act. У вересні Комітет з питань культури Європарламенту має узгодити його фінальну версію з правками. За словами Кравчук, цей акт передбачає більшу регуляцію онлайн-медіа.

Зазначимо, що «Детектор медіа» підготував інструкцію для реєстрації онлайн-медіа. Реєстрація онлайн-медіа є добровільною. Але для тих, хто захоче зареєструватися, закон «Про медіа» передбачає меншу відповідальність за порушення, а також можливість брати участь у створенні органів співрегулювання.

Перші шість онлайн-видань та один ютуб-канал Нацрада зареєструвала 22 червня 2023 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY