detector.media
Валерія Буняк
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
17.08.2023 20:42
«Радіо Свобода» видалило матеріал про те, що російські військові в Україні зраджують своїм дружинам
«Радіо Свобода» видалило матеріал про те, що російські військові в Україні зраджують своїм дружинам
Водночас мовник ніяк не прокоментував цю ситуацію та не відповів на запитання про те, які заходи він планує вжити для запобігання її повторенню в майбутньому.

«Радіо Свобода» видалило статтю на сайті російської служби «"Предал семью — предаст и родину". Российские военные изменяют женам на фронте» після того, як низка українських правозахисних та медіаорганізацій виступила з вимогою визнати невідповідність цього матеріалу етиці та зняти його з публікації. Про це йдеться у відповіді RFE/RL на запит «Детектора медіа».

«Після перевірки омбудсмана "Радіо Свобода" статтю було видалено», — зазначили в пресслужбі.

На сайті російської служби мовника матеріал відтепер справді недоступний.

«Детектор медіа» також звернувся до пресслужби «Радіо Свобода» з проханням прокоментувати цей випадок і повідомити, які заходи вони планують вжити для того, щоб запобігти у майбутньому повторенню подібних ситуацій. Утім, мовник обмежився лише повідомленням про видалення матеріалу.

17 серпня Комісія з журналістської етики, ГО «Жінки в медіа», «Громадське радіо», Центр прав людини Zmina та низка інших правозахисних і медіаорганізацій виступили зі спільною заявою, в якій висловили своє обурення публікацією російської служби «Радіо Свобода» (RFE/RL), де йдеться про те, що російські військові на тимчасово окупованих територіях України зраджують своїм дружинам з українками.

Українські організації вимагали зняти з публікації цей матеріал та закликали RFE/RL «не ставати інструментом російської пропаганди та унеможливлювати випадки романтизації й нормалізації зґвалтувань військовими держави-агресора Росії».

11 серпня 2023 року на сайті проєкту «Север.Реалии» російської служби «Радіо Свобода» був опублікований матеріал російської журналістки Ірини Новак «"Предал семью — предаст и родину". Российские военные изменяют женам на фронте».

У ньому журналістка використовувала фрази: «женатые солдаты и офицеры находят время и на отношения с украинками»«”Я думала, он герой, а он герой-любовник”» та інші.

Учасники звернення наголосили на тому, що вказані наративи зміщують фокус із війни, яку продовжила Росія повномасштабним вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року, та виправдовують сексуальне насильство під час конфлікту (СНПК), що є воєнним злочином. Будь-які сексуальні дії російських військових стосовно людей, що живуть на окупованих територіях, не можуть містити згоди та розглядатись як стосунки.

Читайте також:

Фото: Андрій Дубчак / «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY