detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
16.08.2023 23:07
Український науковець: Статті ув'язненого Навального, які доходять до громадськості, скоріш за все, пише його соратник
Український науковець: Статті ув'язненого Навального, які доходять до громадськості, скоріш за все, пише його соратник
Соратники російського опозиціонера запевняють, що він пише свої тексти сам.

Текстологічний аналіз загальнодоступних текстів російського політв'язня Олексія Навального, написаних  до та після того, як він потрапив до в'язниці, свідчить, що, скоріш за все,  тепер їх пише давній соратник Навального Георгій Албуров.

Такого висновку дійшов доктор філософії, соціолог, колишній викладач Національного університету ім. Т. Шевченка Олексій Боровський. Його дослідження публікує Kyiv Post.

«У текстовому аналізі дикція, граматика, використання сполучників та організація думок становлять свого роду "відбитки пальців". Вони можуть бути схожими, але точна копія практично неможлива», — стверджує  Боровський.

Для встановлення авторства текстів він вжив широко застосовувану в науковому середовищі «дельту Берроуза», створену фундатором комп'ютерної стилістики Джоном Берроузом, з використанням таких програм, як пакет стилометричного аналізу Stylo.

Результати аналізу показали, що Навальний, з великою часткою вірогідності, не є автором своїх текстів, які  з'явилися після його ув'язнення, — всупереч численним заявам про зворотне представників Фонду боротьби з корупцією Навального (ФБК).

«Зіставлення творів ув'язненого Навального та членів ФБК свідчить про велику ймовірність того, що член ФБК Георгій Албуров є автором-привидом, який стоїть за текстами Навального після його ув’язнення. Хоча з редагуванням чи формулюванням текстів йому могли допомагати інші учасники організації», — пише Олексій Боровський.

До текстологічного аналізу український науковець вдався після виходу минулого тижня статті Навального «Страх та ненависть», яка викликала активне обговорення і в якій ув'язнений опозиціонер описав, хто винен у піднесенні режиму Путіна. Боровський замислився: чи можливо, що Навальний, будучи політичним в’язнем,  якого кремлівська влада «хоче змусити  замовкнути», має не лише можливість писати тексти, що викривають режим Путіна, але й беперешкодно доносити їх до широкого загалу?  

Соціолог зауважує, що таке питання постає у багатьох людей, «незважаючи на заяви Фонду боротьби з корупцією Навального, що Навальний пише власні тексти сам».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY