detector.media
04.08.2023 14:30
Два журналісти-колаборанти з Луганщини отримали підозри
Два журналісти-колаборанти з Луганщини отримали підозри
Кореспонденти місцевих видань після повномасштабного вторгнення РФ в Україну пішли на співпрацю з окупантами.

Правоохоронці повідомили про підозру двом колишнім кореспондентам регіональних видань Луганської області. Про це йдеться в дописі на сайті Офісу генерального прокурора. За даними слідства, після повномасштабного вторгнення РФ підозрювані пішли на співпрацю з окупаційною владою.

Житель смт Біловодськ, який працював у місцевій газеті, Олексій Чумак у червні 2022 року очолив окупаційний «відділ внутрішньої та інформаційної політики адміністрації Біловодського району ЛНР». «Він брав участь у масових заходах пропагандистського характеру, а також закликав односельців брати участь у псевдореферендумі про входження до складу РФ, наголошуючи на приналежності громадян України до російського народу», — розповіли в Офісі генпрокурора.

Інший підозрюваний — Володимир Заруба — працював кореспондентом газети «Попаснянський вісник», яку окупанти не лише не закрили, а й ввели до складу «державного унітарного підприємства ЛНР “Луганьмедіа”». Із травня 2022 року Заруба став «головним редактором» видання.

На сторінках «Попаснянського вісника» Заруба поширює фейки про обстріли міста військовослужбовцями Збройних сил України. Також він висвітлював підготовку до проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території регіону і перехід системи освіти окупованої частини Луганщини на стандарти РФ.

Обом колишнім кореспондентам регіональних видань повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY