detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
03.08.2023 23:34
Росія обстрілює Україну ракетами, які український уряд Валерія Пустовойтенка передав Москві у 1999 році за газові борги, — розслідування «Схем»
Росія обстрілює Україну ракетами, які український уряд Валерія Пустовойтенка передав Москві у 1999 році за газові борги, — розслідування «Схем»
Журналісти виявили номери понад десяти ракет, які раніше українські урядовці передали Москві, а 23 роки потому армія РФ запустила їх по території України.

Росія обстрілює Україну крилатими ракетами Х-55, які офіційний Київ передав Москві в межах угоди між Кабміном і урядом РФ у 1999 році в обмін на погашення заборгованості за спожитий російський газ. Про це йдеться в новому розслідуванні проєкту «Схеми».

Журналісти посилаються на текст угоди та список номерів переданих ракет, з яким зіставили номери тих Х-55, які армія РФ почала використовувати проти України під час повномасштабного вторгнення.  У результаті виявлено щонайменше десяток ракет зі списку, які РФ запустила по українських містах, — частину з них збили сили української ППО, частина влучила у житлові будинки. 

«Схеми» розшукали в архіві угоду між українським Кабміном на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом РФ за керівництва Володимира Путіна, підписану в Ялті 1999 року. За угодою, Київ передав Москві вісім важких бомбардувальників Ту-160 і три Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет Х-55. За це Росія компенсувала Україні борг за російський газ на суму 275 мільйонів гривень — визначену вартість переданого обладнання.

«Схеми» розшукали у державних архівах угоду, яку у 1999 році підписали прем’єр-міністри України та Росії Валерій Пустовойтенко і Володимир Путін

Згідно з угодою, Київ передав Москві вісім важких бомбардувальників Ту-160 і три Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет Х-55

Список з усіма номерами переданих ракет

Три таких ракети, які українська ППО збила в січні, травні та квітні 2023 року в Києві та області, — у списку переданих Москві у 1999 році.

Ще одну Х-55, яка наприкінці 2022-го влучила у багатоквартирний житловий будинок у столиці України, через що загинула жінка, також  передав уряд Пустовойтенка. Інша ракета, яку український Кабмін віддав уряду Путіна, влучила в будинок на Київщині. Під час обстрілу постраждала дитина.

Ще кілька ракет «Схеми» ідентифікували за допомогою світлин із номерами на уламках, отриманих від джерел у правоохоронних органах.

Журналісти виявили номери більше ніж десяти ракет, які раніше передали Росії, а 23 роки потому армія РФ запустила їх по території України

Загалом журналісти виявили номери більш ніж десяти ракет, які раніше передали Росії, а 23 роки потому армія РФ запустила їх по території України, йдеться у розслідуванні.

Частина з цих збитих ракет нині зберігається у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

Частини збитих Х-55 зберігаються на території Київського науково-дослідного інституту судових експертиз

Журналісти додають, що від початку ракету Х-55 в Радянському Союзі створювали винятково як носій ядерного боєзаряду. У Генштабі ЗСУ повідомляли, що «Росія виснажує українську систему протиповітряної оборони ракетами Х-55, які не несуть вибухонебезпечної бойової частини». Ці ракети, стверджують у відомстві, небезпечні через свою кінетичну енергію і залишки палива, що вибухають.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY