detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
01.08.2023 12:27
Служба інформації та безпеки Молдови розірвала угоду про співпрацю з ФСБ Росії
Служба інформації та безпеки Молдови розірвала угоду про співпрацю з ФСБ Росії
У Молдові також запустили процес розірвання угоди про співпрацю зі Службою зовнішньої розвідки РФ.

Служба інформації та безпеки (СІБ) Республіки Молдова розірвала угоду про співробітництво з Федеральною службою безпеки (ФСБ) Росії. Про це пише молдовське видання NewsMaker, посилаючись на пресреліз відомства, який був опублікований 31 липня.

У СІБ також заявили про початок процесу розірвання угоди про співпрацю зі Службою зовнішньої розвідки РФ.

«Починаючи з 24 лютого 2022 року, після вторгнення Росії в Україну, СІБ призупинила співпрацю з російськими спецслужбами. Ці угоди не мають практичного застосування і, по суті, є нефункціональними», — йдеться у заяві відомства.

У СІБ вважають, що зміст цих угод включно з додатковими протоколами були «юридичними застереженнями, на які посилалася РФ, аргументуючи присутність представників російських спецслужб на лівому березі Дністра». У відомстві зауважили, що після денонсування угод Росія не зможе висувати подібні аргументи.  

«СІБ не підтримує відносини зовнішнього партнерства з аналогічними структурами інших держав, які демонстративно зневажають закон та діють на шкоду національної безпеки, вдаються до підривної діяльності проти Молдови, зокрема підривають функціональність демократичних інститутів держави, дестабілізують суспільно-політичну, економічну ситуацію та загрожують територіальній цілісності країни», — наголосили в СІБ.

У своєму матеріалі NewsMaker нагадує, що 24 липня Insider и Jurnal TV опублікували спільне розслідування. Журналісти з’ясували, що на даху російського посольства у Молдові встановлені десятки антен і супутникових тарілок. Вони перехоплюють сигнали супутникової телефонії. Це обладнання дозволяє прослуховувати телефонні розмови і перехоплювати повідомлення місцевої поліції, які передаються за допомогою рації. Після цього влада Молдови ухвалила рішення скоротити кількість співробітників посольства РФ.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY