detector.media
01.08.2023 11:30
Герасим’юк: регулювання онлайн-простору – це світова тенденція
Герасим’юк: регулювання онлайн-простору – це світова тенденція
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення припускає, що з часом в Україні ці норми розширюватимуться.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк  в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заявила, що регулювання онлайн-сегмента інформаційного простору є світовою тенденцією.

«Закон "Про медіа" не передбачає підзвітності соцмереж чи інших платформ спільного доступу до відео. Він уперше в історії України запроваджує регуляцію онлайн-простору, проте фактично не зачіпає цифрові платформи. Коли закон був ще проєктом і над ним працювала робоча група, багато галасу здіймалося навколо регулювання інтернету, що трактувалося як капітальний наступ на свободу слова. Хоча регулювання онлайну — нормальна й необхідна практика в усьому демократичному світі. Проте розробники закону... зупинилися на вкрай обережному ліберальному підході, як першому кроці», — сказала Ольга Герасим'юк.

Голова Нацради зазначила, що на сьогодні діє добровільна реєстрація онлайн-медіа, і блогери також можуть реєструватися як онлайн-медіа за бажання та заради переваг, які така реєстрація надає їхній діяльності.

За її словами, з платформами доступу до інформації та відео Національна рада може укладати меморандуми про співпрацю і звертатися з проханням видалити певний контент, якщо він порушуватиме українське законодавство про медіа. «Про більше поки що не йдеться. Водночас ми усвідомлюємо, що регулювання онлайну є невідкладною світовою тенденцією, і до цього йдуть десятки країн. Тому з часом і в Україні ці норми будуть розширюватися і доповнюватися новими», — додала Герасим'юк.

Щодо блогерів, які не реєструватимуться, голова Нацради заявила, що до моменту їхньої реєстрації вони не є суб'єктами у сфері медіа і підстав застосовувати до них заходи реагування немає.

«Однак відповідно до закону (п. 14, ст. 92) Національна рада може звертатися до іноземних провайдерів аудіовізуальних медіасервісів на замовлення, а також провайдерів платформ спільного доступу до інформації щодо обмеження поширення на території України програм і користувацької інформації чи відео, які порушують вимоги статей 36, 42, 119 закону. Тобто вимога дотримуватися норм закону щодо контентних обмежень стосується всіх — і зареєстрованих медіа, і незареєстрованих суб'єктів», заявила вона.

Герасим'юк наголосила, що якщо блогер порушує вимоги закону, регулятор уповноважений розпочати комунікацію з адміністратором платформи, на якій цей блогер діє, також порушення дає підстави просити про видалення відповідного контенту.

Нагадаємо, 22 червня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вперше зареєструвала онлайн-медіа, серед яких, зокрема, і канал на платформі YouTube.

Фото: https://www.nrada.gov.ua/

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY