detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
27.07.2023 16:03
«Урядовий кур'єр» публікує матеріали, цензуровані в інтересах голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, — рух «Чесно»
«Урядовий кур'єр» публікує матеріали, цензуровані в інтересах голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, — рух «Чесно»
Газета видалила матеріал і повернула «відредагований» текст лише після запитів руху «Чесно» і резонансу в ЗМІ, стверджує Віта Думанська, яка є лідеркою руху.

Рух «Чесно» повідомив, що на сайті «Урядового кур'єра» з’явилася відредагована стаття про містобудівний кодекс. На думку представників руху, характер внесених у публікацію правок свідчить про те, що матеріал був відцензурований в інтересах голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк. Зокрема, текст вийшов зі зміненим заголовком і додатковими цитатами Шуляк. Як стверджують у «Чесно», вона є «ключовим лобістом містобудівної “реформи”, яку через корупційні ризики Європарламент рекомендував не підписувати Володимиру Зеленському». 

Ще у квітні цього року активісти руху «Чесно» звернули увагу на те, що із сайту «Урядового кур’єра» зникла публікація про містобудівний кодекс. Вони звернулися із запитами до Кабінету Міністрів та редакції видання. У відповіді головний редактор газети Сергій Брага пояснив, що редакція «наразі закінчує доопрацювання матеріалу, присвяченого розробленню Містобудівного кодексу, й відповідно у найближчі строки після підготовки матеріалу буде опубліковано».

Після появи цього матеріалу на сайті газети рух «Чесно» порівняв скрини публікації, яку зняли з сайту на початку квітня, з новим варіантом. У результаті активісти побачили, що зі статті, зокрема, зник коментар представниці Асоціації міст України Оксани Продан та частина тези, на якій наголошувала заступниця голови Архітектурної палати України Анна Кирій і яка завершувала матеріал. 

«“Урядовий кур’єр” видалив матеріал і лише після наших запитів і резонансу в ЗМІ повернув “відредагований” текст. Додалися лише нові цитати Шуляк і зникли деякі цитати інших спікерів. Можна зробити висновок щодо того, кому було вигідне таке цензурування. Рух "Чесно" знає про неодноразові спроби Олени Шуляк впливати на контент у ЗМІ. На щастя, у більшості випадків редакції витримують тиск із боку голови провладної партії. Цензура в демократичному суспільстві неприйнятна і має жорстко і безкомпромісно викорінюватися», — наголошує лідерка руху «Чесно» Віта Думанська.

Нагадаємо, про те, що щоденна газета Кабміну «Урядовий кур'єр» опублікувала статтю про Містобудівний кодекс, а вже під вечір матеріал без пояснень видалили з ресурсу, у квітні повідомила архітекторка, заступниця голови Архітектурної палати України Анна Кирій, чиї коментарі були використані в статті.

Газета «Урядовий кур'єр» — щоденне видання центральних органів виконавчої влади України. Засновником газети є Кабмін. «Урядовий кур'єр» виходить з жовтня 1990 року.

Фото: «Урядовий кур’єр» / фейсбук

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY